Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win matrimoniale ploiești Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România.

Parteneriat UBB – Microsoft România în domeniul digitalizării și al inteligenței artificiale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și compania Microsoft România au încheiat pe 8 martie 2023 un parteneriat strategic de colaborare în domeniul tehnologiei, pentru dezvoltarea de proiecte de cercetare și inovare şi îmbunătăţirea procesului de învăţare.

Parteneriatul, semnat la sediul UBB de către prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, și Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România, reprezintă cadrul general de colaborare pentru perioada viitoare în zone strategice, precum implementarea strategiei de digitalizare, inteligență artificială (AI), „quantum computing”, organizarea și dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, precum și crearea unor structuri de tip „smart campus”. De asemenea, Microsoft promite că va sprijini UBB în scopul îmbunătățirii procesului de învățare și predare cu ajutorul Education Transformation Framework (ETF), o abordare holistică asupra transformării sistemului de învățământ, se precizează într-un comunicat de presă al companiei.

Creșterea calității și a relevanței educației studenților, facilitarea tranziției studenților și a absolvenților pe piața muncii, sprijinirea acțiunilor în vederea implementării unor concepte și proiecte specifice cercetării-dezvoltării-inovării, transferului tehnologic, responsabilității sociale și dezvoltării capitalului uman, precum și susținerea unor demersuri în legătură cu atragerea de surse de finanțare sunt obiective comune stabilite în urma semnării acestui memorandum.

Parteneriatul vizează și organizarea unor cursuri pentru studenții și profesorii UBB în domenii de bază legate de direcțiile strategice de cloud, AI, Big Data, Power Platform, securitate cibernetică, precum și sprijinirea studenților în obținerea certificărilor Microsoft globale tip „Fundamentals” pentru aceste domenii. De asemenea, colaborarea dintre UBB și Microsoft România își propune susținerea în continuare a strategiei de transformare digitală asumată – ca direcție strategică a Universității și accelerată, în ultimii ani, de necesitatea derulării activităților didactice, de cercetare și administrative în mediul online. Procesul de digitalizare va fi susținut și chiar intensificat prin proiecte specifice legate de:

  • Quantum Computing – UBB în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), vor elabora în perioada 2021-2023 Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT). Microsoft poate fi partener strategic în acest demers prin capabilitățile sale în domeniu: Microsoft Azure Quantum inovează în fiecare nivel al quantum stack, de la software și aplicații la control și dispozitive;
  • AI & Big Data – componente din ce în ce mai importante în procesele de digitalizare și în realizarea unor analize esențiale pentru evaluarea și îmbunătățirea activităților derulate la nivelul Universității;
  • Incubatoare de afaceri – Se dorește o creștere a numărului de startup-uri în IT, urmând a fi deschis un incubator de afaceri, de inovare în domeniul IT, în cadrul Facultății de Matematică și Informatică. Microsoft poate sprijini inițiativa universității prin programul său unic dedicat dezvoltării startup-urilor – Microsoft for Startups Founders Hub – și punerea la dispoziție a unui consultant local;
  • Smart Campuscu ajutorul scenariilor IoT, un exemplu relevant fiind campusul Microsoft din Redmond;
  • High-Performance Computing (HPC) – soluții ce pot ajuta în dezvoltarea scenariilor de cercetare prin utilizarea unei puteri de calcul scalabile, atât pentru cursurile derulate în cadrul Universității, cât și în proiectele de cercetare punctuale.