Orange aduce 5G în Delta Dunării cu bani europeni

Orange Romania anunță startul proiectului de infrastructură 5G pentru Delta Dunării, în urma aprobării sale de către Comisia Europeană.
Oficialii operatorului mobil susțin că prin implementarea tehnologiei 5G și integrarea aplicațiilor de educație digitală, telemedicină, turism și monitorizare ambientală, obiectivul proiectului 5G-CDDeste de a contribui la transformarea arealului, oferind soluții inovative pentru o parte din problemele cu care se confruntă acum comunitățile locale. Se estimează că numărul beneficiarilor direcți și indirecți va fi de aproximativ 20.000 de persoane.

Scopul proiectului5G-CDD este construirea unei infrastructuri de conectivitate 5G (5G Stand Alone și Edge Cloud), în mai multe localități preponderent greu accesibile și plasate în zona umedă a Deltei.

Proiectul vizează instalarea unei infrastructuri comerciale bazate pe 5G Stand Alone și Edge Cloud în 19 localități din județul Tulcea. Implementarea unei rețele 5G Stand Alone reprezintă o provocare tehnică datorită dificultăților geografice, fiind totodată o premieră pentru industria telecomunicațiilor din România, susțin specialișrii Orange Romania. Aceasta implică utilizarea unor componente noi de rețea core ce îmbunătățesc performanțele față de rețelele 5G Non-Standalone existente. Totodată, tehnologia Edge Cloud reduce distanța dintre utilizatori și servicii, asigurând latențele și viteza necesare pentru aplicațiile proiectului 5G Connect Danube Delta.

Principalele arii de intervenție

Telemedicină – Tehnologia de internet de mare viteză va permite conectarea dispozitivelor medicale existente prin laptopuri / tablete compatibile 5G, implementarea unei aplicații mobile de control medical la distanță, folosirea soluțiilor de telemedicină Telios Care și implementarea conceptului de Point of Care (punct de ajutor medical). Această intervenție se va implementa în 10 unități medicale.

Educație digitală  – Prin amplificarea activităților în cadrul hub-ului educațional Orange Digital Center în Mila 23, la Centrul de Inovare Comunitară, Fundația Orange va valorifica conținutul educațional gratuit disponibil pe Platforma Digitaliada și va facilita colaborarea în timp real între elevi și profesori prin predare hibridă, inclusiv prin integrarea platformei de predare online VBoard. În plus, aici va fi pilotată aplicația de educație VR, dezvoltată în cadrul proiectului 6G-PATH**, într-o școală din județul Tulcea. Grupul țintă îl reprezintă peste 2000 de beneficiari din 17 școli și cursanți din Orange Digital Center.

Turism lent – Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 va dezvolta aplicația de mobil Delta lui Ivan care va îmbunătăți experiența turiștilor din Delta Dunării prin furnizarea de conținut educațional, rute și puncte de interes, cu funcții de geo-fencing și de raportare a evenimentelor periculoase. De asemenea, vor fi monitorizate punctele de interes turistic cu ajutorul camerelor de supraveghere inteligente compatibile 5G.

Monitorizare de mediu – Principalele zone protejate vor fi dotate cu senzori de monitorizare a mediului conectați la routere 5G pentru îmbunătățirea condițiilor hidrologice locale, a curățeniei suprafeței apei și a culturilor naturale de stuf. Această componentă are la bază proiectul DaWetRest, în care UNSTPB este partener.

*Proiectul 5G Connect Danube este finanțat prin programul Connecting Europe Facility al Comisiei Europene, cadrul 5G and Edge Cloud for Smart Communities, Grant Agreement 101181137.

**Proiectul 6G-PATH este finanțat prin programul Horizon Europe al Comisiei Europene, cadrul Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU), Grant Agreement 101139172.