Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Pe Hellcase România poți deschide cutii cu skinuri.

Octav ANDRONIC, UMFCD @ MEDTECH Forum 2024: Telemedicina în România: Percepția utilizatorilor finali

Octav ANDRONIC Chirurg, Coordonator Nucleu de Analiză Big Data – Centrul de Inovație și eHealth, UMFCD @ MEDTECH Forum 2024, organizat de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL pe 25 aprilie și moderat de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Foto Cristi Chivu

Centrul de Inovație și eHealth este un centru al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, înființat în 2020, cu foarte puțin timp înainte de izbucnirea pandemiei Covid 19 și care își dorește să fie un punct de congruență în ecosistemul de inovație în medicină și tehnologie în medicină. Avem 3 direcții principale de dezvoltare, respectiv 1. componenta de training pentru studenți (pe care îi obișnuim să folosească tehnologia încă din timpul facultății), 2. partea de cercetare pentru a putea construi soluții tehnologice adaptate și targetate pe nevoi și 3. componenta de antreprenoriat.

În privința telemedicinei, mesajul pe care vreau să-l transmit în cadrul MEDTECH Forum 2024 provine din două constatări reale, în sensul în care participând în calitate de mentor la evenimentele de inovație, hackathoane, Innovation Labs etc, inclusiv la un curs recent de Master de la Universitatea Politehnica din București, am observat că de foarte multe ori soluțiile pe care tehnologia le propune și le lansează nu sunt centrate și nu pleacă de la modul în care utilizatorii finali vor utiliza aceste tehnologii.

În cazul telemedicinei, utilizatorul final este medicul și pacientul, dar de foarte multe ori avem soluții care nu iau în considerare modul în care pacienții vor utiliza aceste servicii. Vorbim aici de pacienți în zone rurale cu acces mai scăzut la tehnologie, vorbim de pacienți vârstnici care încă au telefoane cu butoane, care nu au ajuns în era smartphone-urilor. Trebuie să încercăm să scalăm soluțiile pe care le avem plecând de la aceste nevoi reale ale pacienților și ale medicilor și susțin ideea de astăzi prin câteva date din studiile pe care le-am făcut noi sau pe care le-am preluat din spațiul public.

Un prim studiu apărut imediat după izbucnirea pandemiei din 2020, arăta că 90% dintre medicii de familie considerau că telemedicina trebuie implementată și trebuie decontată de stat.

În schimb, aproape jumătate dintre ei au constatat că pacienții au mari dificultăți în utilizarea acestor platforme.

Un studiu pe care l-am făcut noi și l-am publicat recent, evaluând percepția profesioniștilor din domeniul sanitar asupra utilizării telemedicinei, arată în primul rând, că majoritatea medicilor consideră că telemedicina încă nu este suficient reglementată. Știm că avem reglementări, dar în continuare cadrul legal nu este suficient clarificat.

Apoi, 71% dintre respondenți spun că reușesc și că e relativ facilă utilizarea acestor soluții, dar un procent și mai mare dintre ei, 78%, spun că au nevoie de training pentru a utiliza aceste platforme.

Un alt studiu realizat de Atlas și MedicHub arată că la întrebarea adresată medicilor: care sunt problemele pe care le întâmpinați în utilizarea soluțiilor telematice? au fost 4 răspunsuri principale, și anume lipsa echipamentelor performante, problemele de conexiune (deși România este una din țările cu cele mai bune conexiuni la internet), mai precis în zonele rurale, complexitatea tehnică ridicată a acestor soluții și, din nou, lipsa de training pentru utilizarea acestor platforme.


Spitalul Regina Maria, de exemplu, a lansat imediat după izbucnirea pandemiei, la câteva zile, soluția sa de telemedicină și au aplicat un chestionar pacienților care au utilizat telemedicina. Majoritatea aveau asigurări private și iată că răspunsul a fost unul mai mult decât favorabil, fiind foarte mulțumiți de întreaga experiență de utilizare a telemedicinei.

Identificând aceste probleme, am demarat un studiu, care este încă în desfășurare, pentru care am strâns până acum aproape 2000 de răspunsuri, iar bucuria noastră este că am reușit să avem răspunsuri și din zona rurală și de la oameni cu studii, dar și de la cei cu mai puține studii. Concluzia este că majoritatea vor să utilizeze telemedicina, doar 20% dintre ei utilizat deja, dar foarte important, din nou apar menționate problemele de conexiune și aplicațiile care sunt greu de utilizat.

Mesajul pe care vreau să-l transmit este că telemedicina are toate premisele de a fi implementată în România. Medicii și pacienții sunt dispuși să utilizeze noile tehnologii, dar și unii și alții spun că e nevoie de training și de educație pentru a putea învăța să folosească aceste tehnologii.

Eu cred că ar trebui să mergem mai departe, să facem aceste tehnologii accesibile tuturor fără training, în sensul în care tehnologia să fie foarte facil de utilizat din start. Digitalizarea trebuie să aibă ca principal rol simplificarea proceselor, nu complicarea lor.

Mesajul pe care vreau să-l transmit astăzi în cadrul MEDTECH Forum 2024 este să încercăm să găsim aceste soluții, având ca punct de plecare accesibilitatea tuturor pacienților și medicilor.

Medicii fac parte din acele categorii profesionale în care tehnologia penetrează destul de greu și experiența în utilizarea tehnologiilor este destul de greoaie, din păcate.