Obor21, alternativa digitală a cooperativelor, ajunge la afaceri de 100.000 de euro în 10 luni de la lansare

Obor21, care se poziţionează drept prima cooperativă țărănească digitală din România, oferă acces la produse naturale, neprocesate, pe baza unui concept nou pe piața noastră – meatbooking – rezervare înainte de sacrificare. Platforma Obor21.ro a fost lansată în luna februarie 2020 de către Iunia și Florian Mateiță, cu o investiție inițială de peste 80.000 euro şi a ajuns după 10 luni la o cifră de afaceri de 100.000 de euro.

Valoarea comenzilor a ajuns la o medie de 230 lei/client. După primele luni de funcționare, clientul Obor21.ro s-a conturat ca fiind o persoană cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani, cu venituri medii și peste medii, preocupată de un stil de viață sănătos, pasionată de gătit, de a experimenta gusturi noi. Totodată, o caracteristică de bază a clienților este preocuparea pentru un stil de viață responsabil. 54% dintre clienții care comandă sunt femei.

1 client din 6 a recomandat Obor21 după prima comandă sau a revenit în shopul online. Valoarea coșului mediu a crescut cu 20% în perioada sărbătorilor, respectiv aprilie și decembrie. În medie se adaugă 5 produse în coș (3-6 kilograme), iar cele mai populare sunt cele din mânzat (70%), după care urmează carnea de oaie și capră (10%), restul comenzilor fiind pentru specialități, respectiv zahana.

30-40% dintre clienții lunari sunt din zona B2B – restaurante și băcănii tradiţionale. Pentru 2021, fondatorii Obor21 vizează extinderea zonei de livrare în afara ariei București-Ilfov.

Potrivit oficialilor companiei, carnea rezervată prin intermediul Obor21.ro provine în cea mai mare parte din gospodăriile țărănești din județele Botoșani și Suceava. Aceasta este livrată consumatorului final exclusiv prin curier, în condiții de temperatură controlată, în cel mult 72 de ore de la sacrificare, însoțită de certificat de calitate.

Fiecare etichetă conține informații detaliate despre proveniența produselor, inclusiv satul unde a fost crescut animalul sacrificat, precum și data sacrificării, data ambalării în vid și data expirării produsului. Procesarea cărnii, inclusiv ambalarea ei, are loc în abator autorizat EU (menționat pe etichetă).