Noul ‘Filmmaker Mode’ întreține intenția creativă pentru filme și show-uri TV

UHD Alliance (UHDA) împreună cu lideri din domeniul electronicelor de consum, cu studiourile de la Hollywood și membri ai comunității de cineaști anunță lansarea unei colaborări în ceea ce privește un nou mod de vizualizare a filmelor și serialelor TV numit “Filmmaker ModeTM”. „Atunci când Paul Thomas Anderson, Ryan Coogler, Patty Jenkins, Martin Scorsese și Christopher Nolan au propus la UHDA extinderea experienței cinematice în spațiul de locuit, am fost foarte interesați și plasați ideal pentru a ne lansa în această conversație”, precizează președintele UHD Alliance, Michael Zink (foto) de la Warner Bros. “Televizoarele Ultra HD fabricate de producătorii de echipamente electronice sunt capabile să furnizeze o gamă de opțiuni de vizualizare iar adăugarea Filmmaker Mode pentru conținutul cinematic, bazat pe informațiile culese de la un număr larg de cineaști proeminenți, facilitează consumatorilor o experiență vizuală de excepție, în care imaginea este redată foarte fidel, conform viziunii cineastului.

Televizoarele actuale folosesc funcții avansate de procesare video pentru a oferi consumatorilor o gamă variată de opțiuni pentru vizualizarea diverselor tipuri de conținut, de la sport la jocurile video. „Filmmaker Mode” va permite privitorilor să se bucure de o experiență cinematică atunci când privesc filme la televizorul UHD, dezactivând toate funcțiile de post-procesare (de ex. liniarizarea mișcării etc.) astfel încât filmul sau emisiunea tv să fie redate exact așa cum a fost intenționată de către cineast, păstrând rapoartele de aspect corecte, culorile și viteza cadrelor.


Elementul care diferențiază Filmmaker Mode este faptul că va fi o expresie pură, curată a felului în care filmul a fost gândit să arate în momentul în care a fost realizat”, a declarat Rian Johnson, regizorul “Star Wars: The Last Jedi” și al filmului “Knives Out”, care urmează a fi lansat în curând.


LG Electronics, Panasonic și Vizio și-au anunțat sprijinul pentru „Filmmaker mode” și și-au exprimat interesul de a reda această intenție creativă în spațiul casnic. Produsele specifice și planurile de implementare vor fi anunțate de fiecare companie la momentul oportun.
Televizoarele moderne prezintă performanțe tehnice extraordinare și este important să exploatăm aceste noi tehnologii pentru a ne asigura că publicul din fața televizoarelor să privească lucrările noastre cât mai apropiat posibil de intențiile noastre creative originale”, a declarat Christopher Nolan, regizorul cunoscutelor filme “Dunkirk”, “Interstellar” sau “Dark Knight Trilogy.” ”Prin colaborarea cu producătorii de televizoare, Filmmaker Mode consolidează informațiile oferite de cineaști în principii simple pentru respectarea vitezei cadrelor, a raportului de aspect, a culorii și contrastului, codându-le în mediul actual astfel încât televizoarele să le poată citi și reda în mod adecvat.”


În timp ce studiourile și producătorii de echipamente electronice de consum au lucrat îndelung pentru a oferi noi tehnologii de divertisment și experiențe speciale pentru consumatori, Filmmaker Mode marchează prima colaborare care implică liderii comunităților creative.


Pentru mine contează foarte mult modul în care cinematografia este experimentată la domiciliu, deoarece acolo trăiește cel mai mult. Acolo cinema-ul este privit din nou și din nou, fiind experimentat în familie”, a adăugat Ryan Coogler, regizorul “Black Panther” și “Creed”. ”Permițând artiștilor din alianță să contribuie cu feedback pentru companiile de electronice în ceea ce privește Filmmaker Mode, putem ajuta în mod colectiv la generarea unei experiențe pentru consumator cât mai apropiată de cinematograf”, a continuat acesta.


Spre deosebire de unele moduri de vizualizare în care utilizatorului i se cere să intre în unul sau mai multe meniuri pentru a identifica și selecta anumite opțiuni, ”Filmmaker Mode” se va activa fie automat, fie prin metadatele încorporate în conținut, fie printr-un singur buton care permite consumatorului să activeze ”Filmmaker Mode” fără a trebui să navigheze prin mai multe niveluri de meniu. În plus, pentru a identifica ușor afișajele care redau conținut în Filmmaker Mode, numele și setările vor fi evidențiate la diversele firme de televizoare.


Cu toate avantajele pe care le oferă televizoarele contemporane, este un moment foarte oportun pentru a lansa Filmmaker Mode. Este pur și simplu imposibil să ignori ce poate face tehnologia”, a subliniat Paul Thomas Anderson, regizorul unor filme precum “There Will Be Blood” și “Phantom Thread.” “Putem folosi aceste funcții pentru a păstra intenția cineastului, pentru a păstra scopul artei”, a adăugat acesta.

Pe lângă feedback-ul din partea cineaștilor, studiourilor și producătorilor de echipamente electronice, UHDA a implicat comunitatea creativă extinsă prin desfășurarea unor sondaje în scopul identificării priorităților. În cadrul procesului de dezvoltare a specificațiilor pentru Filmmaker Mode, UHDA a lucrat cu și a solicitat informații de la Directors Guild of America și The Film Foundation.


Am înființat Film Foundation în 1990 cu intenția de a conserva pelicula și de a proteja viziunea originală a cineaștilor, astfel încât publicul să experimenteze aceste filme exact în modul în care ele au fost gândite pentru a fi văzute,” a subliniat celebrul regizor Martin Scorsese.Majoritatea oamenilor privesc aceste filme clasice acasă, mai degrabă decât la cinematograf, ceea ce face ca Filmmaker Mode să fie extrem de important la prezentarea acestor filme cu specificații unice, oferite de filmarea pe peliculă.”

Zi de zi pe platou luăm sute de decizii despre modul în care să ne prezentăm și să ne spunem poveștile. Nicio decizie nu face sau distruge un film, ci efectul cumulativ exprimat într-un film care arată și se simte în modul gândit de noi”, ne dezvăluie regizoarea “Wonder Woman”, Patty Jenkins. “În calitate de cineast îmi doresc să văd …și cred că publicul își dorește să vadă…acea viziune transpusă prin orice mediu de vizualizare posibil. Filmmaker Mode face posibil acest lucru pentru toate opțiunile de vizualizare la domiciliu.”