Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România. Pe Hellcase România poți deschide cutii cu skinuri.

Nicolae OACĂ @ GALA 30 de ani de Internet .RO: Astăzi, 17 mai, este Ziua internațională a telecomunicațiilor şi a societăţii informaţionale, dar în denumirea entităților din România nu mai găsim cuvintele „comunicații” și „telecomunicații”. Guvernanții au avut grijă să desființeze tot ce înseamnă telecomunicații.

Nicolae OACĂ @ Gala Campionilor Internet – 30 de ani de Internet în România, organizată de Digital Transformation Council, în parteneriat cu Camera de Camera de Comerţ şi Industrie a României, alături de Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV, la Palatul CCIR, pe 17 mai, cu prilejul Zilei Internaționale a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale.

Foto: Cristi Chivu

„Aș vrea să fac o remarcă. Azi este Ziua internațională a telecomunicațiilor şi a societăţii informaţionale, dar în denumirea entităților din România nu mai găsim cuvintele „comunicații” și „telecomunicații”. Am avut Ministerul Comunicațiilor, a fost desființat. Am avut Institutul de Cercetări în Telecomunicații, a fost desființat. Guvernanții au avut grijă să desființeze tot ce înseamnă telecomunicații, probabil din lipsă de înțelegere.

Prezentarea mea este despre tehnologia 5G. Fiecare tehnologie anterioară, de la 2G la 4G, a adus îmbunătățiri în viteze, în latență, în eficiență. Și tehnologia 5G a adus astfel de îmbunătățiri, viteza poate ajunge la 10 Gbps, latența coboară sub o milisecundă, eficiența este foarte mare, se spune că 5G este tehnologia care transportă cel mai ieftin bit-ul de informație.

Ce a dus în plus tehnologia 5G? Dacă tehnologiile 2G-4G adresează oamenii și nevoile lor de comunicare, tehnologia 5G conectează obiectele create de om. Faptul că ai viteze mari și latențe mici, poți să conduci procese de la distanță. În sănătate, spre exemplu, poți să faci operații de la distanță.

Aplicabilitatea 5G aproape peste tot în industrie și societate este un pas important în procesul de transformare digitală. Digitalizarea este un capitol la care România stă foarte slab.

România este pe ultimul loc la cercetare-inovare, dar și la digitalizare. Ca o culme a ironiei, de când avem Ministerul Digitalizării, digitalizarea în România nu a crescut, ci a coborât de pe penultimul pe ultimul loc.

Ce-a făcut România pentru o tehnologie care putea să schimbe soarta economiei și a țării? Mai nimic. Licitația 5G a avut loc cu întârziere de câțiva ani din diverse motive.

Am fost șocat când am aflat, în februarie 2022, că fabricantului Nokia i-a fost respinsă cererea de a furniza tehnologie 5G. Nu știu cine a luat această decizie, dar Nokia deține vestitele Bell Laboratories. Fără cercetările efectuate la Bell Labs, n-am fi vorbit azi despre digitalizare.

Licitația 5G, care a avut loc în toamna anului 2022, n-a fost o licitație în adevăratul sens al cuvântului, motivul fiind lipsa combatanților. În plus, anul trecut a început războiul din Ucraina, care a adus o criză economică, a crescut inflația, prețurile la energie au crescut. Toate acestea s-au resimțit în buzunarele operatorilor, care și-au redus investițiile în 5G, spre exemplu.

După mine, tehnologia 5G este în impas. Conform ANCOM, penetrarea rețelelor 5G în România a ajuns la 3%, dar sunt state care au ajuns la 50% și nu întâmplător această penetrare mare se asociază unei industrii dezvoltate, unui PIB mare.

Legea 5G obligă fabricanții de echipamente să se autorizeze, scopul acestui demers fiind eliminarea fabricanților chinezi. Legea 5G are o serie de neclarități. Spre exemplu, obligă operatorii să scoată un echipament din rețea, care la vremea montării a fost bun, dar aceștia nu primesc despăgubiri.

După ieșirea fabricanților chinezi, competitivitatea pe piața furnizorilor 5G s-a redus, avem doar Nokia și Ericsson. Există și alți furnizori, dar nu de dimensiunea celor doi.

Sunt probleme și cu realizarea site-urilor pentru antene. Un operator a prezentat la un moment dat numărul şi implicit cantitatea de documente necesare pentru obținerea autorizației pentru o antenă pe care voia s-o monteze într-o comună. Ar fi trebui digitalizat acest proces de obținere a autorizației.

ANCOM a reușit să vândă 75% din spectrul oferit spre licitare, motivul fiind că un operator, fostul Cosmote, nu a participat la procedură.

Cauza eșecului 5G

În primul rând, numirea în funcții a unor persoane fără cunoștințe în domeniul telecom. Degringolada din telecomunicații a început în 2019, când Ministerul Comunicațiilor devine un departament în Ministerul Transporturilor, instituție care a reușit să ne pună pe ultimul loc în Europa la numărul de kilometri.

Normal că dacă pui IT&C, un domeniu extrem de dinamic, într-un context foarte gelatinos, în care nu te poți mișca, lucrurile nu puteau să meargă bine.

Lipsa specialiștilor a fost elementul determinant în stagnarea tehnologiei 5G. Miniștrii Lucian Bode, cel care a aprobat vânzarea fostului Romtelecom, Ciprian Teleman, Florin Roman, Marcel Boloș și Sebastian Burduja nu au nicio legătură cu telecomunicațiile, poate doar că utilizează telefonul sau internetul. 

Nici secretarii de stat nu au fost mari specialiști în telecomunicații. Mai mult, metoda asta se propagă și la ANCOM, instituție care acum este condusă de un președinte cu studii în transporturi. Înțeleg că noul președinte a avut studii aprofundate pe o perioadă de 8 ani. Marele merit al dânsului ar putea fi să decidă să nu se bage, pentru că la ANCOM există o echipă foarte bună de specialiști. Dacă vine la muncă și doar semnează condica, e perfect.

Când nu ai studii de specialitate, când nu te pricepi la domeniu, nu ai șanse să convingi Guvernul atunci când vrei să propui un proiect. Nu poți să lupți pentru o idee dacă nu o înțelegi. Ei știu că nu se pot pune contra șefului, pentru că ei au fost numiți nu pe merit, ci pe alte considerente. Ca atare, astfel de persoane nu sunt de bun augur industriei.

Guvernanții și actuala coaliție au puterea să miște lucrurile pe partea de autorizare a rețelelor 5G.

Statul ar trebui să despăgubească operatorii telecom care sunt obligați să elimine din rețea acele echipamente care au rămas fără autorizație. Așa se întâmplă în SUA. În Franța, operatorii au dat în judecată statul. Dacă operatorii vor primi despăgubiri, fondurile astfel obținute vor fi investite în echipamente autorizate și acest lucru va aduce beneficii pentru toată lumea, inclusiv tarife scăzute.

Piața telecomunicațiilor din România a depășit momentul în care competiția era în acoperire, așa cum se întâmplă în 1997.

În opinia mea, 5G poate fi motorul de dezvoltare a mai multor industrii, cu impact asupra dimensiunii și dinamicii PIB-ului. Tehnologia 5G este o șansă de dezvoltare a industriei României. Încă n-am auzit de astfel de proiecte în România.

Franța, spre exemplu, a finanțat 26 de proiecte cu o valoare totală de peste 100 milioane de euro.

În opinia mea, dezvoltarea domeniului telecomunicațiilor trebuie să se bazeze pe specialiști. În Italia, la conducerea domeniului a fost adus fostul CEO al Vodafone Group. El a condus grupul britanic timp de 10 ani, până în 2018.

Există și în România oameni cu experiență în domeniu, care ar trebui să conducă Ministerul Comunicațiilor și Digitalizării.”