Neculae Pandele: de la Digital Transformation la Transformarea Energiei – vom avea o avalanșă de creștere a prețurilor, inclusiv a energiei electrice, a benzinei și a motorinei

DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, REVISTA COMUNICAȚII MOBILE ȘI TELECOMTV.RO a organizat conferința virtuală DIGITAL TRANSFORMATION VALUE & SUPPLY & LOGISTICS CHAINS pe 23 iulie 2021.

Impactul pandemiei COVID-19 a afectat miliarde de persoane şi toate industriile la nivel global, fiind perturbate atât fluxurile industriale, cât şi cele comerciale. O analiză obiectivă a efectelor acestei unde de șoc asupra lanțurilor de valoare, aprovizionare şi logistică este absolut necesară în privinţa României.

Concluziile conferinței vor genera idei valoroase pentru strategii şi tactici de predictibilitate proactive pentru luarea deciziilor în companii în vederea menținerii continuității afacerii și construirii rezilienței organizației d.voastră.

„România este parte, alături de peste alte 60 de state, în World Petroleum Council. Principala preocupare a sectorului energetic din Europa este economia circulară, pe Refolosire, unul dintre cei 3R de dinainte de 1989, precum și noua clasificare a Resurselor și Rezervelor.

Este foarte important și impactul tehnologiilor digitale asupra viitorului industriei de petrol și gaze. Viitoarele proiecte energetice vor ține cont de un nou criteriu, respectiv viabilitatea socială în raport cu mediul acelui proiect. În acest context, banii utilizați în investiții în sectorul petrolier vor fi mai scumpi. Numai companiile care vor avea bani și vor fi mai sigure, care vor avea succes în activitate vor mai investi. Deci va fi o avalanșă de creștere a prețurilor, inclusiv a energiei electrice, a benzinei și a motorinei. Este o chestiune clară, care va fi impusă de această transformare a energiei.

Care este viitorul energiei?

Încet-încet, ne vom duce pe regenerabile, pe o energie curată. Dar, atenție, nu va fi ușor, va fi o adevărată bătălie pentru sectoarele actuale, care au peste 30% în mix-ul de energie la nivel mondial și mari rezerve în mari potențiale zăcăminte la nivel mondial, pe de o parte, și celelalte energii, pe de altă parte.

Ce înseamnă digital transformation în sectorul energetic?

În sens larg înseamnă o potențială utilizare a ce înseamnă mai nou în know-how și cele mai multe aplicații în tehnologie pentru a crește, pentru a optimiza în principal al treilea P din cei 5P, adică Profit. Dacă firmele nu obțin profit, acestea nu pot participa la ce înseamnă mediu și realizarea Net Zero. În procesul de digital transformation trebuie să existe o valoare adăugată care să genereze acoperirea costurilor și să reducă costurile pentru business-ul respectiv, adică motorul afacerii trebuie să țină cont de posibilitatea de susținere a digital transformation și s-o ia în considerare ca un plus.

O estimare recentă arată că până în 2025 vor fi generate prin digital transformation mii de miliarde de dolari. Companiile au înțeles și folosesc acest digital transformation într-un sistem competitiv.

Care va fi lanțul valoric în industria de petrol și gaze?

Există un potențial uriaș în utilizarea digitalizării. Firmele care vor avea oameni pregătiți sau încep să-i pregătească vor avea ocazia să participe la creșterea acestui lanț de valorificare.

Aplicarea tehnologiilor avansate în domeniul creșterii eficienței recuperării în zonele mature reprezintă un potențial imens pentru creșterea mondială a producției de petrol și gaze până în anul 2050, asigurând o dublare a recuperărilor.

Angajații a căror muncă este preluată de roboți trebuie utilizați să aducă valoare nouă și să dezvolte compania, așa cum reprezintă exemplul UiPath, prin RPA-ul (Robot Process Automation) pe care-l aplică deja la nivel global cu mare succes.”