Mihai ROTARIU, DIRECTOR COMUNICARE – DIRECTORATUL NAŢIONAL DE SECURITATE CIBERNETICĂ @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA by COMUNICAȚII Mobile 2021, ediția a 18-a anuală, organizată de către DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 10 decembrie 2021.
Una dintre marile realizări din anul 2021 este înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică, un proiect strategic pentru România, la care și-au adus contribuția aproape 20 de instituții cheie implicate în această inițiativă, un proiect sprijinit puternic de Guvernul României, de Președinție. Vorbim de o instituție nouă, care ia locul CERT-RO, organizație ajunsă la maximul de maturitate. Era nevoie de o nouă inițiativă, de un design instituțional și o bază legislativă modernă, peste nivelul construcțiilor instituționale din statele membre UE, una care să poată răspunde cerințelor din ce în ce mai mari și complexe din zona de securitate cibernetică la nivel internațional.
LIVE
Directoratul a preluat atribuțiile și personalul fostului CERT-RO și își propune totodată să contribuie la reformarea și la îmbunătățirea capabilităților civile ale domeniului securității cibernetice, dar și la creșterea și păstrarea în țară a resursei umane din domeniu.
Credem cu tărie că Directoratul va reprezenta o instituție atractivă pentru specialiști, atât din perspectiva provocărilor profesionale, cât și din punct de vedere al pachetului salarial, în contextul în care este foarte greu să concurezi cu mediul privat sau cu anumite companii din exterior pentru recrutarea acestor specialiști.
Ne propunem să contribuim la crearea și susținerea unui ecosistem de cyber în domeniu, în care să colaboreze actori cheie din instituțiile statului, din mediul privat și din mediul academic.
Noul Directorat va avea o cultură adecvată, o determinare de lider civil al securității cibernetice din România, va avea o contribuție consistentă la managementul crizelor de securitate cibernetică, atât la nivel național, cât și la nivelul UE, și va promova un parteneriat real și sustenabil cu mediul privat și va aduce, sperăm noi, recunoașterea eforturilor și rolului semnificativ al României în domeniul cyber security.
A doua realizare în acest an este câștigarea competiției de către România pentru găzduirea Centrului Cyber la nivelul Europei, chiar aici la București. Această realizare pune țara noastră într-o poziție importantă în această zonă a Europei, cu un potențial de lider regional al cyber security.
Centrul are ca obiectiv principal îmbunătățirea coordonării, cercetării și inovării în domeniul securității cibernetice din UE și va fi în principal un instrument al UE de sharing, de punere în comun a investițiilor pentru cercetare și dezvoltare tehnologică și industrială în domeniul securității cibernetice.
În concluzie, putem spune că am avut un an productiv în domeniul cyber security, cu acțiuni încurajatoare, care ne dau speranță că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește încrederea pe care utilizatorii o capătă în tehnologie și în ceea ce reprezintă piața digitală europeană.
PREMIUL BEST CYBERSECURITY INITIATIVE i s-a decernat DIRECTORATULUI NAŢIONAL DE SECURITATE CIBERNETICĂ