Site icon Revista COMUNIC@ŢII Mobile

Guvernul aprobă înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică, în locul CERT-RO

În cadrul ședinței de guvern care a avut loc pe 22 septembrie la Palatul Victoria s-a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Ordonanța 104 a fost publicată în Monitorul Oficial din 24 septembrie 2021.

La înființarea DNSC și-au adus contribuția 20 instituții cheie implicate în această inițiativă.

Noua instituție va reforma domeniul civil al securității cibernetice și va înlocui Centrul Național de Securitate Cibernetică (CERT-RO), urmând să aibă o plajă mult mai largă de responsabilități, adaptate nevoilor unei lumi în continuă mișcare și dezvoltare, anunţă oficialii CERT-RO într-un comunicat de presă. DNSC urmează să preia personalul, infrastructura și atribuțiile fostului CERT-RO, a cărei structură și mod de operare depășite nu mai corespundeau evoluțiilor din spațiul cibernetic.

Directoratul va fi un liant între administrația publică, mediul privat și cel academic, pentru crearea unei arhitecturi coerente și reziliente de securitate cibernetică la nivel național. Acesta este conceput ca o instituție civilă de anvergură, capabilă să devină în scurt timp un centru de excelență recunoscut pe plan internațional și național.

DNSC va îndeplini un rol cheie în implementarea noii Strategii Naționale de Securitate Cibernetică și în asigurarea respectării de către România a angajamentelor asumate la nivel internațional, inclusiv a celor legate de implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a UE, a Directivei NIS și NIS 2.0, precum și de Centrul european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC).

Ce va aduce nou Directoratul Național de Securitate Cibernetică din perspectiva oficialilor instituţiei:

Exit mobile version