Site icon Revista COMUNIC@ŢII Mobile

GfK: Cu 5G, telecomul revine pe un trend crescător în 2020, după turbulentul an 2019

Analiştii de la GfK au prezentat la Târgul CES din Las Vegas estimările pentru anul 2020, cu o creștere a valorii vânzărilor de 2,5% la nivel mondial pentru bunurile de folosință îndelungată, asta după un 2019 stabil. Consumatorii vor cheltui aproximativ 1.05 trilioane de euro la nivel global. Creșterea va fi generată de urmatoarele sectoare: Telecomunicații (+3%), Electrocasnice Mici (+8%) și Electrocasnice Mari (+2%). Se estimează că vânzările de IT, Electronice și Echipamentele de Birou vor rămâne stabile și vor înregistra aproximativ aceleași vânzări ca și anul trecut. Aceste tendințe estimate de GfK sunt cele prezentate în cadrul evenimentului CES 2020 din Las Vegas.

Evoluția pozitivă a pieței bunurilor de folosintă îndelungată în 2020 se va înregistra în toate regiunile lumii, cu valori ale creșterii variind între 2 și 3%. Segmentarea la nivel regional rămâne aproape neschimbată: zona Asia-Pacific acoperă 43% din valoarea vânzărilor, iar Europa 25%.

Pavlin Lazarov, expert GfK în domeniul bunurilor de folosință îndelungată, explică: „Considerăm că, odată cu extinderea și răspândirea 5G, sectorul Telecomunicații va reveni pe un trend crescător după un turbulent an 2019. Cererea de smartphone-uri din China și Asia emergentă va fi printre cei mai importanți vectori de creștere nu numai pentru sectorul Telecomunicații, ci pentru întreaga piață de bunuri de folosință îndelungată. Inovația, performanța și migrarea spre produse pemium vor continua să fie tendințele cheie care vor influența cererea consumatorilor.

Accesibilitatea, confortul și orientarea spre produse destinate sănătății vor câștiga atenția și cheltuielile consumatorilor, cererea în creștere de produse electrocasnice mici va continua, manifestându-se atât în piețele emergente, cât și în cele dezvoltate. În același timp, consumatorii devin din ce în ce mai prezenți online și sunt preocupați de sustenabilitate și de gradul în care guvernele, producătorii, comercianții și consumatorii acordă atenție protecției mediului și dezvoltării durabile în spațiul tehnologiilor și al produselor de folosință îndelungată.”

Telecomunicațiile reprezintă mai mult de 43% din cheltuielile totale ale consumatorilor

În 2020, GfK estimează că sectorul Telecomunicații va reprezenta mai mult de 43% din cheltuielile totale ale consumatorilor din anul trecut, generând 454 miliarde de euro. Un alt loc important va fi deținut de sectorul Electrocasnice mari, cu vânzări estimate de 187 miliarde de euro. Se estimează că sectoarele IT și Echipamente de Birou vor atrage peste 15% din cheltuielile consumatorilor la nivel global, urmate de Electronice. Acesta din urmă va genera vânzări de peste 146 miliarde EUR, cu o cotă de 14%. Sectorul cu cele mai mari creșteri în piața bunurilor de folosință îndelungata este reprezentat de Electrocasnicele Mici. Se preconizează că își va crește din nou cota în 2020, ajungând la peste 9% din cheltuileile consumatorilor, cu vânzări de 97 de miliarde de euro. Competiția pentru captarea atenției consumatorilor va continua, iar cel mai important aspect pentru 2020 va fi găsirea unei abordări corecte care să ajute la câștigarea acestei confruntări.

Performanța superioară și inovația sunt ingredientele cheie care îmbunătățesc experiențele consumatorilor de produse tehnice, fiind adesea combinate cu o componentă premium și un design inovator. Tendințele sunt vizibile în cererea în creștere pentru TV OLED (+19% creștere a valorii vânzărilor), notebook-urile de gaming (+ 15% creștere a valorii vânzărilor) și aspiratoarele handstick fără fir (+23% creștere a valorii vânzărilor). 73% din vânzările de Smartphone, în primele nouă luni ale anului 2019, au fost generate de cele cu dimensiunea ecranului de cel puțin 6”, iar Smartphone-urile cu camera foto de minim 20MP au captat 26% din valoare vanzarilor în categorie. Acest lucru subliniază importanța funcțiilor care aduc avantaje, dar și transformarea beneficiilor în experiențe precum mesageria cu conținut îmbunătățit, preluarea, partajarea și vizionarea fotografiilor și a videoclipurilor.

De asemenea, consumatorii sunt dispuși să cheltuiască mai mult pentru produse care le fac viața mai ușoară, 46% dintre respondenți la nivel mondial si-au exprimat acordul cu privire la acest aspect în cadrul studiului GfK Consumer Life din 2019. Tendința se reflectă în creșterea substanțială a vânzărilor de aspiratoare robot (+18% creștere a valorii vanzarilor) ca soluție de economisire a timpului și a eforturilor, precum și in cazul vanzarilor de masini de spalat cu uscător (+29% creștere a valorii vânzărilor). Ceasurile inteligente sunt un alt exemplu de categorie care înregistreaza creșteri notabile (creștere a valorii vânzărilor de 48%), fiind vorba despre un produs care combină funcționalitatea și simplificarea pentru a oferi experiențe superioare.

Exit mobile version