Fondator Kappa, Ovidiu CRIŞAN @ GALA 30 de ani de Internet .RO: Am participat la perioada romantică a internetului, prin dezvoltarea primei rețele de CATV din Europa şi liderul pieţei din România din anii ’90 până în 2000. În procesul de construire a rețelei CATV am constatat că aveam o bandă neutilizată în cablurile de televiziune pe care le întindeam și am decis să băgăm date.

Ovidiu CRIŞAN @ Gala Campionilor Internet – 30 de ani de Internet în România, organizată de Digital Transformation Council, în parteneriat cu Camera de Camera de Comerţ şi Industrie a României, alături de Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV, la Palatul CCIR, pe 17 mai, cu prilejul Zilei Internaționale a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale, moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Foto: Cristi Chivu

În afaceri, tot timpul am luat partea romantică a lucrurilor, aşa încât nu mă definesc ca fiind un om de afaceri. Prin parte romantică înțeleg partea de construcție a unui proiect și până la lansarea acestuia, când începe să funcționeze și trebuie să se autosusțină. Ulterior, începe rutina, încep problemele legislative.

Am participat la perioada romantică a internetului. Am ajuns la internet prin dezvoltarea primei rețele de CATV din Europa, mai era una prin Canada, Rogers.

În procesul de construire a rețelei CATV am constatat că avem o bandă neutilizată în cablurile de televiziune pe care le întindeam. Și am decis să băgăm date. Aveam o bandă de 4 MB liberă pentru clienții de date.

Într-o primă fază, oamenii m-au refuzat, spuneau că le ajunge ce le oferă conexiunea dial-up. Dumitru Tinu, de la Adevărul, a fost vizionar și a decis să pună ziarul pe internet.

Preocuparea mea a fost să aduc informația pe autostrada de 4MB, să aduc vehicule.

Ulterior am făcut un internet exchange cu Mihai Bătrîneanu.

Zoltán Teszári a plecat de la mine în 1996 și a format RCS și a făcut-o foarte bine, devenindu-mi concurent, aşa au evoluat lucrurile.

Premiul acordat lui Ovidiu CRIŞAN la GALA Campionilor Internet – 30 de ani de Internet în România