Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România. Pe Hellcase România poți deschide cutii cu skinuri.

Expoziția “Quanta. Călătorie spre începutul timpului” (5-31 oct.) marchează 70 de ani de existență CERN și 25 de ani de la contribuția României la proiectul ALICE

România marchează 25 de ani de implicare în proiectul A Large Ion Collider Experiment (ALICE) de la Centre Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN), cel mai mare laborator de fizică din lume, prin expoziția „Quanta. Călătorie spre începutul timpului” din cadrul proiectului „Descoperind Invizibilul”, anunță organizatorii conferinței de presă de astăzi, 3 octombrie, de la Muzeul Geologic Național, la care a participat Prof. Dr. Mihai Petrovici, coordonatorul echipei românești din IFIN-HH în cadrul experimentului ALICE de la CERN, o personalitate în cercetarea fizicii ionilor grei.

Evenimentul celebrează și 70 de ani de la înființarea CERN, o organizație a cărei activitate a transformat fundamental modul în care înțelegem universul și tehnologiile esențiale pentru viața modernă, de la crearea internetului până la avansuri în tehnologia medicală (internet, imagistică, telecomunicații).

„Quanta. Călătorie spre începutul timpului” este o expoziție interactivă, ce poate fi vizitată în preioada 5 – 31 octombrie 2024 la Muzeul Geologic Național (Șoseaua Pavel D. Kisellef 2, București) dezvoltată de InstitutulNațional de Cercetare-Dezvoltare pentruFizicășiInginerieNuclearăHoria Hulubei (IFIN-HH), în colaborare cu Asociația Zeppelin și Modulab.

Vizitatorii vor putea explora materia invizibilă a universului și modul în care primele microsecunde după Big Bang au modelat realitatea pe care o cunoaștem astăzi. Expoziția aduce la viață concepte științifice abstracte prin:

  • Vizualizări interactive, care le vor permite vizitatorilor să experimenteze traiectoriile particulelor din acceleratorul de particule și să înțeleagă cum se produc ciocnirile atomice la energii extreme.
  • Instalații multimedia, care explică într-un mod captivant și prietenos concepte precum plasma de cuarci și gluoni și modelul standard al fizicii particulelor, aducând știința într-o formă accesibilă și atractivă publicului larg.
  • Echipamente reale de detecție dezvoltate de echipa românească de la IFIN-HH și utilizate la CERN, demonstrând contribuția semnificativă a României la acest proiect global.
  • Instalații interactive, unde vizitatorii vor putea observa o prezentare a radiațiilor cosmice, putându-se oglindi în matricea particulelor subatomice din care este alcătuit tot ce se află în universul cunoscut, de la soare și stele până la propriile lor corpuri.

Echipa românească a dezvoltat 24% din subdetectorul TRD și 50% DIN OROC (Out Read Out Chambers) pentru TPS (Time Projection Chambers), echipamente esențiale din aranjamentul experimental ALICE, dar și modul în care cercetările de la CERN au influențat viața modernă, precizează organizatorii expoziției. De la crearea WorldWideWeb-ului (WWW), până la dezvoltarea unor tehnici avansate de imagistică medicală, CERN a avut și are un impact uriaș asupra științei și tehnologiei globale. Vizitatorii vor putea vedea cum cercetările efectuate la Large Hadron Collider (LHC) și în experimentul ALICE ne ajută să înțelegem timpul, spațiul și materia la nivel fundamental.

  • În cadrul experimentului ALICE, se înregistrează 1 milion de ciocniri pe secundă în experimentele proton + proton și 50.000 de ciocniri pe secundă în experimentele cu ioni de plumb, recreând condițiile de la mai puțin de 0,00001 secunde după Big Bang.
  • LHC, cu o lungime de 27 km, este cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume alcătuit din magneți supraconductori, 1248 dipolari de 15 m lungime și 400 magneți cuadripolari de 3,3 m lungime. Energia unui fascicul dirijat de particule este în jur de 362 MJ, suficientă pentru a topi 498,4 Kg de cupru. Prin ciocnirea frontală a doua asemenea fascicule se obține o energie echivalentă cu cea a unui tren de 400 de tone care circulă cu o viteza de 150 km/h.
  • ALICE generează anual peste 400 petabiți de date (1 petabiți  = 1000 terabiți), echivalentul a 100 de milioane de fotografii digitale cu rezoluție foarte bună.