Ericsson Mobility Report: Traficul global de date mobile s-a dublat în ultimii doi ani, iar numărul de abonamente 5G va depăși global 1 miliard până la sfârșitul lui 2022

Ediția de anul acesta a Ericsson Mobility Report – cea de-a 22-a ediție – arată că traficul global de date mobile s-a dublat în ultimii doi ani, iar numărul de abonamente 5G ar urma să depășească pragul de 1 miliard la nivel global până la sfârșitul anului 2022.

America de Nord va fi lider mondial la ponderea abonamentelor de servicii 5G în următorii cinci ani, nouă din zece abonamente urmând să fie pentru servicii 5G până în anul 2027.

Datele Ericsson Mobility Report mai indică faptul că, până în 2027, abonamentele 5G vor reprezenta 82% din abonamentele de servicii mobile de la nivelul Europei de Vest, 80% dintre cele active în regiunea Consiliului de Cooperare al Golfului și 74% din abonamentele existente în Asia de Nord-Est.

VIZIONAŢI RAPORTUL COMPLET AICI:

ericsson-mobility-report-june-2022

Estimările arată că în India, acolo unde implementarea rețelelor 5G nu a început încă, abonamentele 5G vor reprezenta aproape 40% din totalul abonamentelor de servicii mobile până în anul 2027. Tot până în 2027, abonamentele 5G vor reprezenta aproape jumătate din numărul total de abonamente la nivel global, depășind pragul de 4,4 miliarde.

Creșterea traficului de date în rețelele mobile a fost determinată de creșterea gradului de utilizare a smartphone-urilor și a internetului mobil în bandă largă, precum și de transformarea digitală a societății și a industriilor. Statisticile și previziunile recente evidențiază cererea puternică de conectivitate de date și servicii digitale, în ciuda pandemiei globale de Covid-19 și a incertitudinilor geopolitice. Câteva sute de milioane de oameni se abonează anual la servicii mobile în bandă largă.

Ediția din iunie 2022 a Ericsson Mobility Report confirmă și faptul că tehnologia 5G are un ritm de adopție mult mai dinamic decât generațiile anterioare de tehnologii mobile. Aproximativ un sfert din populația lumii are în prezent acces la rețele cu acoperire 5G și aproximativ 70 de milioane de noi abonamente 5G au fost activate în primul trimestru al acestui an. Potrivit raportului citat, aproape trei sferturi din populația lumii va avea acces la servicii 5G până în anul 2027.

Raportul subliniază și rolul din ce în ce mai important pe care îl au soluțiile de tip Fixed Wireless Access (FWA) în furnizarea de servicii de bandă largă. Ericsson estimează că numărul conexiunilor de tip FWA va depăși 100 de milioane în 2022 și se va dubla apoi până în 2027, ajungând la aproape 230 de milioane.

În ceea ce privește Internetul lucrurilor (IoT), raportul notează că, în 2021, serviciile de broadband IoT (4G/5G) au depășit 2G și 3G, devenind astfel tehnologia care conectează cele mai multe dispozitive  IoT celulare și reprezentând 44% din totalul conexiunilor.

Similar, tehnologiile de Massive IoT (NB-IoT, Cat-M) au crescut cu aproape 80% în 2021, numărul lor atingând aproape 330 de milioane. Se estimează că, în 2023, numărul de dispozitive IoT conectate prin aceste tehnologii îl va depăși pe cel al dispozitivelor conectate prin 2G sau 3G.