Corina POPA, Fondatoare, Şcoala de Gramatică, la conferinţa eduINVEST 2020, organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, REVISTA COMUNICAŢII Mobile şi TelecomTV.RO pe 14 august 2020 şi moderată de Ion Vaciu, Preşedinte Digital Transformation Council.
Educația online – viziunea Școlii de Gramatică
Cine suntem?
-un grup de cercetare și de pilotare a unor metode noi de dezvoltare a limbajului elevilor: trei proiecte de cercetare în desfășurare: GATESOL, Atlanta; EducationalRole of Language(Polonia), Asociația Spaniolă de Lingvistică Cognitivă (Madrid); două cărți de gramatică–jurnal de călătorie în curs de publicare);
-o comunitate online (58 000 de oameni care urmăresc pe pagina de Facebook postările gramaticale săptămânale);
-o școală-pilot, în care se predau cursuri de corelare a limbajului verbal –paraverbalși nonverbal, de gramatică normativă și de comunicare asociată gândirii analogice (70 de absolvenți –în 2020, primul an de existență);
-în luna septembrie, vom lansa prima platformă video online (finanțată prin DRP) de învățare a limbii și a culturii române pentru copiii din diaspora.
Principii:
1. Asumarea unui set de valori: învățarea (atât elevul învață de la profesor, cât și profesorul de la elev), responsabilitatea (punctualitatea, stabilirea și respectarea unor obiective), toleranța, participarea activă, respectul reciproc, profesionalismul.
2. Integrarea și înțelegerea unei noi paradigme de comunicare (prin canalul digital), o nouă viziune despre adaptarea la viitor.
3. Secvențe de lecție de maximum 20 de minute și pauze active de aproximativ 15 minute.
4. Interacțiune verbală sporită –pentru a compensa distanța!
5. Valorificarea conținuturilor multimedia (jocuri, secvențe de film, vot online, muzică, chat etc.).
6. Gamificationwillchangeeducation.
7. Evaluare formativă.
Şcoala de gramatică a iniţiat şi programul-pilot online de dezvoltare prin comunicare – ChildX (aplicat elevilor români din Belgia și din Marea Britanie). Copiii vor construi și vor lansa în spațiu mesajul generației lor – cu valori, cu visuri și cu povești
Etape:
1. Cunoaștere și socializare
2. Construirea navetei spațiale (două cursuri)
3. Construirea mesajului (două cursuri)
4. Construirea poveștii (două cursuri) Şcoala de gramatică organizează şi „GramMania–Festivalul tinerilor care vorbesc corect”, un eveniment educațional care îi provoacă pe elevi la realizarea unor știri atractive de televiziune, a unor postări creative și amuzante pe rețelele de socializare și a unor pledoarii pentru cuvintele preferate, toate având în comun respectarea regulilor gramaticale. Căci învățarea limbii române poate fi atractivă, interactivă și distractivă.