După închiderea şcolilor, profesorii au creat peste 5.000 de lecţii digitale în „Școala din valiză”

„Şcoala din Valiză”este un proiect de educaţie digitală desfășurat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia Vodafone România, care s-a extins în luna mai în alte cinci şcoli şi şapte centre Şcoală după Şcoală din mediul rural, fiind prezent în acest moment în 22 de unități de învățământ aflate în 11 județe. Proiectul a înregistrat peste 11.000 de beneficiari (elevi, profesori, părinţi şi voluntari), dintre care 6.000 sunt profesori și elevi înscriși în platforma www.scoaladinvaliza.ro.

„Şcoala din Valiză” dispune de o platformă de e-learning www.scoaladinvaliza.ro, pe care profesorii și elevii o pot accesa de pe orice dispozitiv conectat la internet. De asemenea, dispune și de valize tehnologice mobile dotate cu tablete, laptop și internet, pe care le pot utiliza elevii care nu au resurse. În perioada ce a urmat închiderii școlilor, pentru a continua procesul educațional, 250 de tablete și 10 laptopuri au fost puse la dispoziția elevilor şi profesorilor pentru a fi utilizate de acasă. Vodafone a pus la dispoziție 1.850 de SIM-uripentru elevii și profesorii care dispun de terminale, dar au nevoie de conectivitate. Profesorii predau lecții interactive la toate materiile și participă, la rândul lor, la sesiuni de formare profesională periodice organizate cu sprijinul Fundației Vodafone România.

Tehnologia din proiectul „Școala din Valiză” a început să fie utilizată în opt școli din țară în aprilie 2019. În acest moment, proiectul se desfășoară în 22 de școli și centre Școală după Școală din zonele rurale, având peste 11.000 de beneficiari direcți și indirecți.

Odată cu închiderea unităților de învățământ din România, profesorii au creat peste 5.000 de lecţii digitale în platforma www.scoaladinvaliza.ro, cu peste 500% mai mult faţă de ultimele şase luni. 4.000 dintre aceste lecții au fost accesate de elevi, număr în creştere cu aproape 700%, față de perioada anterioară stării de urgență.

Utilizatorii platformei „Şcoala din Valiză” au acces şi la servicii integrate gratuite. Spre exemplu, partenerii Cisco și IBM oferă acces liber la Cisco Webex, o soluție de videoconferință integrată în platformă, și suport dedicat cadrelor didactice pentru utilizarea platformei. My Koolio a oferit acces gratuit la materiale educaționale validate de către Ministerul Educației și Cercetării și toți clienții Vodafone au în acest moment internet gratuit pentru utilizarea platformelor www.scoaladinvaliza.ro, www.mykoolio.com și www.webex.com.

Fundația Vodafone România pune accent și pe educația non-formală și a încheiat un parteneriat cu Logiscool România prin care 50 dintre elevii din zona rurală participă în perioada aceasta, timp de patru luni, la cursuri de programare online oferite gratuit de partener.