Wild set of tp porn videos on PornsOK.com Cel mai bun cazinou online din Moldova - 1win Farmacie online Farmacia Millefolia cu cele mai bune prețuri din România.

Dr. Adriana Lucia CELEBIDACHE, DENTEXCELA 3 @ MEDTECH Forum 2024: Suntem prima clinică stomatologică din București care a implementat tehnologia laser de top, minim invazivă, fără anestezie, fără durere, cu o viziune holistică, integrativă între toate specialitățile medicale

Adriana Lucia CELEBIDACHEGeneral Manager, DENTEXCELA 3 @ MEDTECH Forum 2024, organizat de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL pe 25 aprilie și moderat de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Foto Cristi Chivu

Stomatologia s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp datorită faptului că ea s-a privatizat imediat după revoluție. Cred că în prezent aproape 95% dintre cabinetele stomatologice sunt private, au mai rămas de stat doar cele din cadrul școlilor.

O să vă prezint unde s-a ajuns cu tehnologia în stomatologie, iar apoi o să vă mai descriu ce anume simțim că ar trebui să se mai implementeze în specialitatea noastră.

Eu am înființat clinica stomatologică DENTEXCELA 3 în anul 1996 și de la început dezideratul meu principal a fost să punem accent pe tehnologia de top și să ținem mereu pasul cu evoluția ei.

Constant am căutat să fim la zi cu tehnologia de top, iar în ultimul timp se pune mare accent pe evoluția medicinei către un deziderat foarte clar: medicină minim invazivă și medicină holistică, în sensul că toate specialitățile ar trebui să fie integrate.

Deseori pacienții sunt trimiși de la o specialitate la alta și asta pentru că noi nu colaborăm între noi. Stomatologia este importantă deoarece procesele inflamatorii din cavitatea bucală influențează starea de sănătate a întregului organism.

În pregătirea intervențiilor chirurgicale majore, sunt trimiși pacienții la stomatologie pentru a depista aceste procese de focare și pentru a le trata rapid, minim invaziv, cu cât mai puțin deranj pentru pacient, pentru ca noi, stomatologii, să îl trimitem rapid înapoi către chirurg. Este foarte importantă colaborarea dintre stomatolog și alte cadre medicale.

Tehnologia laser este implementată de circa 15 ani. În anul 2007 eu am achiziționat primul Water Laser și lucrez din 2007 cu această tehnologie de top mondial.

Sigur, de-a lungul timpului m-am specializat continuu, am urmat diverse masterate în străinătate pentru a cunoaște foarte bine funcționalitatea laserelor întrucât fiecare laser, în funcție de lungimea de undă, are o anumită indicație pentru ceea ce face. În stomatologie se folosesc două tipuri de lasere – lasere de biostimulare și lasere ablative. Toată lumea se gândește la energie și la căldură atunci când discută despre laser, energia pe care o aducem organismului, iar energia este căldură. 

Laserul ablativ pe care îl folosesc în clinica stomatologică DENTEXCELA 3 este cu apă, iar acest lucru înseamnă că nu influențează negativ țesutul. Atunci când rezolv procesele carioase, pulpa dentare căreia i se poate crea un efect negativ ar trebui să fie supusă la un nivel de 5,5°C. Water Laser cu care lucrez ajunge la suprafața de lucru la 5°C și nu influențează cu nimic țesutul, totul petrecându-se la suprafață. Mai mult, în timp ce operez cu Water Laser țesutul se răcește și se cauterizează.

Water Laser poate fi folosit și în Ortopedie, în Chirurgie și foarte mult și în Dermatologie. De aceea, am înființat în cadrul clinicii DENTEXCELA 3 și o secție de dermatologie, DERMEXCELA, pentru că tehnologia laser ne permite să tăiem țesut fără a face anestezie.

Revenind la stomatologie, noi rezolvăm fără anestezie toate procesele carioase, indiferent la ce profunzime acestea sunt depistate.

În plus, în parodontopatii sterilizăm țesuturile, deci tratăm parodontopatia, într-un timp scurt și minim invaziv, deci nu trebuie să facem o deschidere amplă a lamboului, ci doar intervenim în jurul dintelui și evacuăm tot țesutul de granulație și infecția de jur împrejur. În două săptămâni, noi trimitem pacientul înapoi către cei care trebuie să rezolve intervențiile chirurgicale.

Tehnologia laser ne ușurează foarte mult munca, iar pacienții se recuperează extrem de rapid întrucât noi nu îi supunem la efectele adverse ale anesteziilor. Toate procedeele sunt curate pentru că sângerarea este foarte mică.

În momentul în care spunem laser, trebuie să știm foarte bine lungimea de undă cu care lucrăm.

În procesele de focar, granulom chist, noi nu mai facem acele intervenții chirurgicale de rezecție, ci doar intrăm pe canalul dintelui, sterilizăm cu două lungimi de undă distincte, cu Water Laser în prima fază și apoi cu 940 nanometri care sterilizează în jur zona granulomului. În felul acesta sterilizăm tot ce este pe lângă rădăcina dintelui, închidem și vedem că peste 8 – 9 luni imaginea radiologică se schimbă deja, respectiv se micșorează, deci este minim invaziv.

Tehnologia a evoluat foarte mult, ceea ce permite și dispariția durerii.

În prezent se pot extirpa chiar și tumori prin intermediul tehnologiei laser, fiind impregnate cu un pigment, iar anumite lungimi de undă se absorb în pigment, deci în culoare. Apoi, intervenția cu laser se face doar pe aria foarte clar definită care trebuie distrusă.

Laserul este pur și simplu o lumină coerentă, localizată, foarte precisă, cu care se pot rezolva foarte multe lucruri.

Celelalte lasere, mai mici, diodele, chiar dacă nu funcționează cu apă, fac biostimulare, respectiv stimulează regenerarea țesutului, au rol antiinflamator. De exemplu, înainte de intervenție chirurgicală, facem o ședință de laser, de biostimulare, iar după intervenția chirurgicală facem din nou această ședință și în felul acesta sensibilitatea scade în timpul intervenției, iar apoi, după intervenție, pacientul nu mai are hiperemie, deci nu are edem, nu are dureri acasă, așadar confortul pentru pacient este mult crescut.

Un alt rol important în funcționalitatea aparatului dento-maxilar este ocluzia și folosim sisteme digitale care ne dau informații despre unde ar trebui să intervenim.

Protocoalele s-au schimbat, nu mai sunt atât de laborioase, maniera de lucru s-a schimbat, este o schimbare radicală față de acum 20 de ani.

Fațetele, de exemplu, nu au doar un rol estetic. La DENTEXCELA 3 inclusiv operarea fațetelor este minim invazivă, pentru că noi nu mai șlefuim absolut deloc dinții și punem fațeta direct pe dinte printr-un procedeu de colare, de adeziune. Tot procedeul este astfel foarte simplu și curat.

În privința evoluției sistemului digital, punctez evoluția sistemelor CAD CAM pe care le folosim în cadrul clinicii DENTEXCELA 3 pentru protetică, cu scanare. De exemplu, putem face în 20 de minute o coroană din ceramic, din zirconiu.

E vorba de proiectarea 3D se ajunge și la inteligența artificială, se analizează mușchii feței.

Este foarte importantă colaborarea cu celelalte specialități, în sensul că de exemplu, avem nevoie de acordul cardiologului sau al chirurgului, iar obținerea acestuia poate dura mult. Poate că dacă implementăm un sistem digital, o să reușim să colaborăm mult mai strâns!

Aș mai menționa un aspect – nu se monitorizează deloc numărul stomatologilor și repartiția lor. Lipsa acestor registre arată că sistemul nostru este aleatoriu.  

Aduc în discuție și o nevoie pe care o simțim cu toții, respectiv un sistem de asigurare, de care este nevoie cât mai rapid. Stomatologia este costisitoare, medicina în general este costisitoare, tehnologia este foarte scumpă, iar pacienții trebuie să aibă la îndemână și un sistem de asigurare care să le faciliteze accesul la toate procedurile de care au nevoie.

Dacă am avea un sistem integrat cu asigurări, susținut și de un sistem informatic integrat poate am rezolva această problemă stringentă pentru mulți pacienți.