Doina Banciu, AOSR @ Conferința România Digitală 2023: Bibliotecile publice pot deveni hub-uri de cultură digitală, prin PNRR

Doina BANCIU, Vicepreședinte – AOSR @ Conferința ROMÂNIA DIGITALĂ – Raport de țară, organizată de DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL pe 31 octombrie 2023, la Grand Hotel Continental și moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Pornind de la afirmația domnului Valeriu Zgonea din cadrul acestei conferințe legată de  lipsa de interes a autorităților pentru educația digital, dați-mi voie să demonstrez că această afirmație este bazată pe realitate. Știm cu toții că Europa ne va judeca peste 10 ani după documentul lansat de Ursula von der Leyen în martie 2021, care spune, printre altele, că 80% din populație trebuie să știe să lucreze cu computerul și să avem e-guvernare, plus conectivitate de mare viteză.

Foto: Cristi Chivu

Ce înseamnă asta? Înseamnă, în primul rând, să avem conectivitate, și o avem. Al doilea lucru care derivă este să avem încredere în structurile de e-guvernare. Al treilea lucru se referă la competențele digitale ale populației, ale cetățenilor. Cunoaștem faptul că, în meseria noastră, competențele au o dinamică mare. Ca profesor, trebuie să ții pasul cu ce se întâmplă și să poți și formaliza ce este nou în așa fel încât să poți transmite mai departe studenților, indiferent cine sunt aceștia.

Secolul trecut, recunoaștem și asta, a fost și secolul marilor biblioteci.

Secolul acesta este secolul bibliotecilor digitale pentru că toate marile biblioteci ale lumii și-au făcut proiecte și strategii de transformare digitală.

Library of Congress din SUA și-a făcut în urmă cu 4 ani o strategie cu mai multe puncte, unul dintre ele fiind școlarizarea bibliotecarilor pentru a face față noilor cerințe ale utilizatorilor, precum și pentru a veni în întâmpinarea utilizatorilor, să le explice ce înseamnă să utilizeze o platformă digitală.

La fel s-a întâmplat cu biblioteca din New York, la fel și cu biblioteca din Singapore. Guvernul din Singapore a trasat sarcină expresă, și finanțe, firește, bibliotecii naționale ca să desfășoare un program de instruire a cetățenilor.

La noi, conform PNRR, bibliotecile vor fi transformate în huburi de cultură digitală. Acest proiect din PNRR a fost dedicat pentru fiecare județ, nu a fost o competiție. Fiecare județ putea să depună un dosar, care să includă 28 de biblioteci, iar acestea să fie dotate corespunzător și să asigure școlarizarea unui număr de 2.500 de persoane defavorizate.

Care sunt rezultatele? Din cele 41 de județe, doar 14 au depus dosare. De ce nu mai multe? Din diverse motive. Unul dintre ele este ghidul de obținere a finanțării, care până la urmă s-a schimbat.

Am fost absolut uluită să văd că, în pofida obiectivului inclus în documentul prezentat de Ursula von der Leyen în martie 2021, respectiv că 80% din populație trebuie să știe să lucreze cu computerul, consiliile județene nu au aplicat. Nici cel din Timișoara, nici cel din Cluj, conform datelor publice.

Sper ca acest lucru să fie înțeles deopotrivă de autorități și de societatea civilă. Fără un pact național, nu se poate trece la transformarea digitală în ansamblu și nu se poate face un proiect de țară dacă nu se unesc toate forțele, inclusiv cadrul legislativ, pentru că sunt foarte multe probleme nerezolvate.