Conferința Plenipotențiarilor ITU din România va alege viitoarea conducere a agenției ONU și va decide calea de urmat pentru transformarea digitală globală. Cel mai înalt for decizional al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) a început astăzi, reunind delegați din întreaga lume care urmăresc cooperarea și transformarea digitală pentru binele tuturor, informează ANCOM.
La cea de-a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor (“PP-22”) se va alege conducerea organizației – Secretarul-General, Secretarul-General Adjunct, respectiv Directorii Birourilor de Radiocomunicații, Standardizare în telecomunicații și Dezvoltare în telecomunicații. De asemenea, vor avea loc alegeri pentru cele 12 locuri în Comitetul pentru Reglementări Radio și cele 48 de locuri în Consiliul UIT. PP-22 are loc între 26 septembrie – 14 octombrie la Palatul Parlamentului din București.
O treime din populaţia lumii este, încă, neconectată la Internet
“Suntem în mijlocul unei revoluții digitale care facilitează și oferă mijloacele pentru dezvoltarea de noi industrii și servicii convergente, precum vehiculele inteligente, asistența medicală, orașe și case inteligente” a susţinut Vice Prim-Ministrul României, Sorin Grindeanu, în discursul său de deschidere a PP-22.
“În acest moment de cotitură în dezvoltarea tehnologică, nu trebuie să uităm că principala noastră datorie este aceea de a respecta ființa umană”, a adăugat acesta, subliniind necesitatea „de a proteja libertatea și prosperitatea generațiilor viitoare, în ale căror vieți tehnologiile emergente de astăzi vor juca un rol determinant.”
ITU este agenția specializată a Națiunilor Unite pentru tehnologiile informației și comunicațiilor (ICT). În deschiderea Conferinței, luni, Secretarul-General al UIT, domnul Houlin Zhao, a subliniat că trebuie întreprinse eforturi pentru a face tehnologia accesibilă tuturor oamenilor din întreaga lume.
“Accesul echitabil la TIC nu este doar o responsabilitate morală, acesta este esențial pentru prosperitatea și sustenabilitatea la nivel global,” a afirmat domnul Zhao, care a condus organizația în ultimii opt ani. “Deciziile care vor fi luate la București vor determina direcția și prioritățile noastre în concordanță cu nevoile diverse și în continuă evoluție ale membrilor ITU din întreaga lume, contribuind la conturarea viitorului societății informaționale atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.”
Statele Unite au cea mai numeroasă delegaţie la Bucureşti
Ambasadorul Erica Barks-Ruggles, reprezentant principal al SUA pentru Conferințele ITU din 2022 conduce delegația care-i include și pe: secretarul adjunct pentru Comerț, Don Graves, președintele FCC, Jessica Rosenworcel, subsecretarul de stat pentru Creștere Economică, Energie și Mediu, Jose Fernandez, comisarul FCC, Geoffrey Starks, secretarul adjunct de Comerț pentru Comunicații și Informații, Alan Davidson, ambasadorul pentru Cyberspace și Digital Policy, Nate Fick, reprezentantul permanent al SUA la Oficiul Națiunilor Unite și al altor organizații internaționale la Geneva, ambasadorul Sheba Crocker, adjunctul secretarului de stat adjunct pentru afacerile organizațiilor internaționale, Jane Rhee și alți reprezentanți ai guvernului SUA și ai sectorului telecomunicațiilor din SUA, conform Departamentului de stat al SUA.
Conferinţa Plenipotențiară a ITU are loc la fiecare patru ani şi are ca scopuri predilecte alegerea conducerii ITU (între funcțiile de conducere se numără și secretarul general ITU), adoptarea planurilor strategice și financiare următorul exerciţiu de patru ani și pentru dezbaterea politicilor și priorităților în domeniul ICT, tehnologiei informației și comunicațiilor. O prioritate a delegației SUA pentru PP-22 este de a sublinia sprijinul puternic al Statelor Unite pentru candidatura lui Doreen Bogdan-Martin. “Aceasta este calificată în mod unic pentru acest rol important și ar aduce în funcția de Secretar General un record de neegalat de leadership incluziv și transformațional în eliminarea decalajelor digitale pentru a conecta cele 2,7 miliarde de oameni la nivel global care nu au acces la internet.”
Scandal diplomatic între România şi Rusia pentru refuzarea vizelor unor jurnalişti
Ambasada țării noastre la Moscova a anulat vizele a 14 jurnaliști ruși. Aceștia voiau să intre în România ca membrii a unei delegații oficiale pentru a participa la conferință, conform Euronews.
Potrivit unui comunicat, Ministerul de Externe de la București precizează că Ambasada României de la Moscova a emis vize pentru 17 membri ai delegației oficiale ruse care urma să vină la București, pentru a participa la Conferința de Telecomunicații. Ulterior însă, autoritățile române au retras 14 dintre cele 17 vize, după ce au constatat că așa-zișii membri ai delegației rusești erau de fapt jurnaliști la Russia Today, instituție media care a fost interzisă în Uniunea Europeană, ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.
Potrivit MAE, decizia de retragere a vizelor s-a bazat „inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României”, iar cei 14 jurnalişti au fost „abuziv notificați de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media”.
Reacția Bucureștiului vine după ce purtătorul de cuvânt a Ministrului rus de Externe, Mara Zaharova, a acuzat că, prin anularea vizelor, România „a încălcat flagrant Convenția ITU” și că țara noastră face jocurile SUA, pentru că la congres va fi ales noul secretar general al organizației, funcție pentru care candidează SUA și Rusia, iar acum, candidatul Rusiei, Rashid Ismailov, ar fi dezavantajat.
ITU-NewsMagStimularea dezvoltării digitale globale
Delegațiile naţionale de la Conferință includ miniștri și oficiali guvernamentali, reprezentanți ai organismelor naționale, regionale și internaționale, ai instituțiilor academice și ai sectorului privat – companii din domeniul telecomunicațiilor și al serviciilor de internet – fiind o oglindire a diversității membrilor ITU, unice în sistemul ONU (193 de state).
Secretarul-General al ONU, António Guterres, a evidențiat într-un mesaj video „oportunitatea de a formula poziții comune care vor modela transformarea digitală globală în anii următori” și a îndemnat delegații să „profite de oportunitățile tehnologiei digitale, protejând în același timp împotriva riscurilor pe care acestea le ridică„. Acesta i-a îndemnat pe reprezentanții de nivel înalt ai guvernelor și industriei “să pună progresul omenirii în centrul discuțiilor ” în următoarele trei săptămâni de la Bucureşti.
Cum funcţionează conferinţa şi cum se fac alegerile?
Conferința Plenipotențiarilor, organizată o dată la patru ani, le permite națiunilor și guvernelor să ia decizii coordonate privind evoluția tehnologiilor esențiale. PP-22 reprezintă un forum esenţial pentru guvernele din fiecare regiune a lumii care le permite să se pună de acord asupra unor aspecte precum armonizarea radio și prin satelit, standardizarea telecomunicațiilor și dezvoltarea digitală.
Alegerile pentru funcția de viitor secretar-general al ITU sunt programate să înceapă în dimineața zilei de joi, 29 septembrie, fiind urmate de alegerile celorlalți membri ai echipei de conducere a ITU.
După încheierea alegerilor, cei aproximativ 2.500 de delegați din cele 193 de State Membre ITU vor decide asupra planurilor strategice și financiare ale organizației, precum și asupra căii de urmat pentru a conecta lumea în următorii patru ani.
„Într-o lume din ce în ce mai dependentă de tehnologie, Conferința Plenipotențiarilor ITU este o oportunitate de a aborda cele mai importante aspecte care vor modela viitorul digital pentru generațiile viitoare” , a spus domnul Sabin Sărmaș, Președintele desemnat al PP-22 și Președintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor. „Obiectivul nostru principal – îmbunătățirea vieții oamenilor – poate fi îndeplinit doar prin adoptarea unui plan politic comun care să reflecte priorități precum protecția mediului, egalitatea de gen și incluziunea tinerilor. Aceasta voi susține, alături de Guvernul României, în cadrul PP-22.”
Informații utile:
- – Pagina de internet a PP22
- – Program
- – Procedura de vot
- – Candidații
- – Revista ITU News: Alegerea conducerii UIT
- – Newsroom – incluzând informații suplimentare, poze, video și anunțuri
- – Pachetul de comunicare PP-22
- – Urmăriți discuțiile pe #Plenipot