Daniel Nazare, BJ Brașov @ EDU INVEST 2022: Pandemia a scos în evidență necesitatea accesului online la instituţiile culturale. Jumătate dintr-o bibliotecă trebuie să fie pe internet.

Daniel NAZARE – Director – Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov @ Conferința EDU INVEST 2022 – THE FUTURE OF EDUCATION & LEARNING – DIGITAL TRANSFORMATION IN EDUCATION, organizată de către Digital Transformation Council, Revista COMUNICAŢII Mobile şi TelecomTV.ro pe 4 martie 2022.

Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov a început digitalizarea în 2001, când abia apăruseră aparatele foto digitale. Pentru că nu ne-am permis să cumpărăm un aparat foto digital, am luat colecția Gazeta de Transilvania, periodicul românesc cu cea mai lungă apariție, alături de Telegraful român de la Sibiu, și am dus-o la un centru foto din Brașov. A fost cărată cu spatele această colecție, câțiva metri cubi din punct de vedere cantitativ.

Ulterior, noi am vrut să ne racordăm la ce era la nivel european. Ambiția noastră a fost să ne raportăm la manuscrise, prin proiectul Manuscriptorium, coordonat de Cehia.

Observ, din altă perspectivă, că tehnologia digitală este extraordinară, mai ales în cazul biografiilor unor personalități. O biografie poate suferi modificări, nimic nu este bătut în cuie. Oricând poate să apară un act, un document, o mărturie, o informație care poate aduce schimbări, poate schimba perspectiva în mod radical chiar.

Prin digitalizare, informația s-a democratizat foarte mult. Cred în plurivalență, în multitudinea surselor, care până la urmă corectează și ajustează discursul despre o personalitate.

CONFERINȚA LIVE

Aș continua discuția în direcția produselor digitale, unde am dezvoltat 7 proiecte. Unul dintre ele permite transmiterea de recomandări de lectură pe telefonul mobil.

Perioada pandemiei a fost extraordinară pentru zona de creativitate, care s-a manifestat puternic în toate zonele, fiind propuse foarte multe proiecte. Biblioteca noastră a ajuns într-o finală a unui concurs cultural de la Milano, alături de alți cinci entități.

O bibliotecă este foarte importantă pentru procesul educațional, fără discuție. Îmi place următoarea definiție: o universitate este o bibliotecă înconjurată de clădiri. Universitatea Oxford are peste 100 de biblioteci. În acest context, vreau să vă aduc la cunoștință că un prorector al unei universități din România mi-a cerut expertiza pentru desființarea unei biblioteci.

Noi ne chinuim, pe de-o parte, să deconspirăm plagiatele, să luptăm cu toate forțele pentru probitate, pentru știință, iar pe de altă parte un cadru universitar mă caută și cere expertiza pentru desființarea unei biblioteci universitare. L-am refuzat pe respectivul prorector.

Trebuie să fim conștienți de faptul că această pandemie, în care toate instituțiile culturale și-au văzut vizitele fizice reduse, a scos în evidență necesitatea accesului prin mijloace online. Jumătate dintr-o bibliotecă trebuie să fie pe internet.

Biblioteca noastră permite, pentru un anumit număr de volume, accesul non-stop la cărți, la fel ca la easybox/eMAG.

Cred că după această pandemie va urma o perioadă de efervescență, în care lumea va lua cu asalt instituțiile culturale, inclusiv bibliotecile. Lumea va citi mai mult, va merge mai des la teatru.

Cred că fiecare s-a redefinit în această perioadă a pandemiei. Spre exemplu, elevii au dormit mai mult cu o oră și, îmbrăcați în pijamale, au participat altfel la ore, au fost mai creativi.