Cum poate fi modernizată cu costuri reduse o rețea urbană de transfer de video-HD

Multe orașe din SUA au kilometri de cabluri de cupru sau coaxial îngropate sub străzi și trotuare, cabluri care conectează camere video analogice aflate la intersecțiile din trafic. Din păcate, aceste camere video nu mai corespund cu cerințele de analiză în timp real a traficului astfel încât să fluidizeze transportul auto. Upgradarea camerelor video este obligatorie, dar schimbarea cablurilor de transmisie necesită mult timp și investiții mari.

Camerele digitale și senzori precum LIDAR adună suficientă informație pentru luarea unor decizii care să ducă la un trafic eficient și fluid. Numai că aceste dispozitive folosesc conexiuni prin Ethernet, ceea ce restricționează lungimea și tipul cablurilor necesare. Mai exact, cablurile Ethernet nu pot fi mai lungi de 100 de metri, iar pentru a fi lungite sunt necesare amplificatoare de semnal.

O alternativă este utilizarea de fibră optică, dar această nu este de preferat din cauza costurilor și a timpului necesar pentru a cabla străzile, fără să  mai punem la socoteală blocarea străzilor și a trotuarelor pe perioada lucrărilor.

O mai bună alternativă este re-utilizarea cablurilor existente. Printr-o conexiune VDSL2, datele Ethernet pot fi transmise pe distanțe lungi utilizând cablurile care se află deja în orașe. VDSL2, adică Very-high-data-rate Digital Subscriber Line 2, a fost dezvoltată pentru a transmite date de mare viteză pe distanțe de mai mulți kilometri folosind cabluri telefonice sau coaxiale. Tehnologia este cea prin care milioane de case din SUA sunt legate la internet, fiind deja demonstrată ca fiind viabilă, ușor de instalat și ieftină.

Diagrama de mai jos arată cum putem face streaming de video din camere digitale prin VDSL2 folosind conexiunea Ethernet dintr-o intersecție până la un hub stradal. VDSL2 transmite datele video prin cablurile deja prezente până la hub, unde sunt agregate și transmise către centrul de management a traficului.

Ce este VDSL2

VDSL2 este o tehnologie broadband care suportă transmiterea de servicii de voce, date, video și televisiune de high-definition (HDTV). VDSL2 poate transmite date de mare viteză prin intermediul cablurilor utilizare pentru telefonie fixă și conexiuni DSL de viteză redusă. VDSL2 utilizează tehnici de procesare a semnalului digital prin cablurile vechi, iar viteza de trasnfer este afectată de lungimea cablurilor. Spre exemplu, dacă la punctul de plecare viteza de transfer este de 135 Mbps, la capătul unui cablu de un kilometru viteza scade până la 10 Mbps.

IP Camera

O cameră IP (Internet Protocol) este o cameră video digitală care trimite imaginile printr-o conexiune Ethernet. Diferența față de o cameră analog într-un circuit închis de TV este că nu mai are nevoie de un dispozitiv de stocare local, fiind suficientă o rețea locală de transmitere a datelor.

Sistemele de supraveghere video au nevoie de imagini de rezoluție înaltă și fps (frame per second) pentru a fi eficiente. Problema este că transmisia de video HD necesită banda largă de transfer. Video de calitate HD, precum standardele 1080p sau 720p, înseamnă imagini care au 1080 sau 720 de linii. Spre comparație, televiziunea digitală clasică oferea imagini cu doar 480 de linii.

Calculat la o rată de transmisie de 30 fps, o cameră HD de 720p are nevoie de o bandă de transfer de 2Mbps, una de 1080p (Full HD) are nevoie de 4Mbps, iar o cameră ultra-HD 4K de o bandă de 16Mbps.

Orice oraș care vrea să implementeze un centru mai bun de management de trafic, dar exită din cauza costurilor asociate rețelei de noi cabluri, ar trebi să ia în considerare folosirea VDSL2. Allied Telesis pune la dispoziția clienților conexiunea și echipamentele VDSL2 și Ethernet necesare și are experiența necesară pentru implementarea cu succes a rețelei. Compania a lucrat cu mai multe orașe din SUA care au preferat această abordare și acum implementează cu rapiditate programele de management a traficului.