Cum ne pregătim maşina pentru sezonul de iarnă?

În septembrie 2020, compania Nokian Tyres, cunoscută ca fiind inventatorul primei anvelope de iarnă din lume, a prezentat noile modele de anvelope Nokian Seasonproof și Nokian Seasonproof SUV, anvelope all-season care completează gama de anvelope de iarnă. Vă invităm să vizionaţi materialul nostru video realizat în exclusivitate la conferinţa de lansare a noilor modele de anvelope, pentru a descoperi toate detaliile tehnice ale acestor modele.

Noua anvelopă de iarnă pentru autoturisme Nokian Snowproof a fost desemnată drept cea mai bună anvelopă de iarnă din Europa Centrală în cadrul testului din acest an organizat de revista suedeză Teknikens Värld. Datorită mixului între aderență superioară pe zăpadă și gheață și calități pe suprafață uscată, anvelopa a primit distincția „Best in test”. Acest model de anvelopă integrează şi noul concept Alpine Sense Grip lansat de Nokian Tyres.

Pentru mașinile sport de înaltă performanță, Nokian Tyres oferă anvelopa unică UHP Nokian Snowproof P, în dezvoltarea căreia a fost implicat şi Mika Häkkinen, binecunoscutul campion mondial de Formula 1.

Pentru SUV-uri, compania propune modelul Nokian WR SUV 4, ce integrează  Alpine Sense Grip, precum şi fibre de aramidă care consolidează pereții laterali ai anvelopei, oferind mai multă durabilitate și protecție pentru situații de condus solicitante. Nokian WR SUV 4 a obținut primul loc la testul pentru anvelope de iarnă 2020 al revistei germane Off Road.

Seria de anvelope Nokian Seasonproof și Nokian Seasonproof SUV este o generație complet nouă de anvelope care includ compusul de cauciuc inovator Season Sense. Acest nou concept este destinat utilizării pe tot parcursul sezonului, atât în zilele ploioase și pe drumurile acoperite cu lapoviță, cât şi pe drumurile uscate de vară. Mai mult, anvelopele SUV sunt echipate și cu tehnologia Aramid Sidewall. Toate dimensiunile vin cu simbolul Fulg de zăpadă (3PMSF) care indică faptul că anvelopa a fost aprobată oficial pentru utilizare pe timpul iernii.

Vă recomandăm câteva sfaturi ale specialiştilor Nokian pentru schimbarea anvelopelor:

  • – Verificați starea anvelopelor de iarnă – identificați dacă există deteriorări vizibile pe modelul benzii de rulare și pereții laterali. Anvelopele depozitate necorespunzător pot avea astfel de defecte și nu sunt adecvate pentru utilizare ulterioară.
  • – Verificați adâncimea benzii de rulare – adâncimea trebuie să fie de cel puțin 4 mm; anvelopele uzate, cu adâncime sub 4 mm, pot crește riscul acvaplanării și prezintă o aderență mai slabă și o distanță de frânare mai mare.
  • – Anvelopele de iarnă Nokian Tyres dispun de un Indicator de siguranță (DSI) care permite verificarea rapidă a stării și siguranței anvelopei. Numerele indică adâncimea canelurilor principale în milimetri, iar simbolul fulgului de zăpadă rămâne vizibil până la adâncimea canelurii de 4 mm.
  • – Verificați vechimea anvelopelor – căutați codul DOT pe pereții laterali ai anvelopelor. Ultimele patru cifre indică săptămâna și anul de fabricație. De exemplu, dacă acest cod DOT este 1319, anvelopa a fost fabricată în săptămâna 13 din anul 2019. Anvelopele nu ar trebui să fie mai vechi de șase ani.
  • – Alegeți dimensiunea potrivită a anvelopelor – verificați întotdeauna dimensiunea de anvelope recomandată pentru vehicul. Pe de altă parte, le puteți solicita experților de la punctul de vânzare să aleagă dimensiunea potrivită, în conformitate cu specificațiile producătorului mașinii.
  • – Înainte de a schimba anvelopele, ar trebui setată presiunea corectă. Anvelopele de iarnă trebuie umflate cu 0,2 bari mai mult decât cele de vară.