Conferinţa DIGITAL TRANSFORMATION: Mihaela Drăgulin, ANAF – Vrem să devenim o administraţie fiscală inovativă, prin servicii electronice

Mihaela DRĂGULIN, Director General Adjunct al Direcției generale de asistență pentru contribuabili – ANAF, la Conferinţa “Digital Transformation Agenda of Romania” din 10 februarie 2020: Ca obiectiv, ANAF vrea să devină o administrație fiscală inovativă.
Vrem să creștem gradul de utilizare a serviciilor prin dezvoltarea serviciilor electronice oferite contribuabililor și îndrumarea contribuabililor în vederea utilizării eficiente a canalelor de oferire a serviciilor.
Vrem să îmbunătățim colaborarea cu contribuabilii prin crearea unui mecanism consultativ privind serviciile oferite contribuabililor, organizarea de seminare și întâlniri de lucru cu membrii mecanismului consultativ și creșterea gradului de interacțiune cu reprezentanții contribuabililor.

Cetățenii aleg să interacționeze cu o instituție a statului în funcție de disponibilitate, timp și bani.

Vrem să îmbunătățim comunicarea cu contribuabilii prin organizarea de campanii de conștientizare și organizarea de sesiuni de asistență pe pagina de Facebook a ANAF.
Vrem să dezvoltăm serviciile telefonice în vederea susținerii migrării contribuabilii către mediul electronic prin extinderea numărului unic la nivel național și modificarea modului de interacțiune cu cetățenii.

ANAF permite băncilor și IFN-urilor să verifice  în manieră securizată veniturile salariale ale unui solicitant de credite/finanțare.
ANAF va avea la nivel național, probabil până la finele acestui an, un serviciu de programări online, pentru a permite contribuabililor să își aleagă data și ora la care să se prezinte la sediile unităților fiscale.
ANAF intenţionează să implementeze un serviciu de seminare web, ce va facilita organizarea de întâlniri virtuale cu contribuabilii.

Transformarea digitală a administraţiei publice centrale şi locale, încrederea digitală, semnătura digitală şi practicarea corectă a e-Guvernării au fost liniile de forță ale Conferinţei “Digital Transformation Agenda of Romania”, organizată pe 10 februarie 2020 de către Consiliul Consultativ IT&C (ICT CC), primul think tank românesc specializat în Transformarea Digitală, cu participarea CIO Office al Guvernului României. ”Transformarea digitală este un proces axat preponderent pe acțiunea de a transforma, ca act de management al afacerilor, digitalul fiind doar un atribut al tehnologiei, constituind totodată și o oportunitate valoroasă pentru operatorii telecom să întoarcă piața de afaceri pe direcția creșterii economice”, a declarat Ion Vaciu, președintele ICT CC.