Conferinţa BUCUREŞTI, Hub-ul Cyber al UE: Svetlana GOMBOŞ, Director MIPE: Centrul Cyber de la Bucureşti va dinamiza absorbția de fonduri europene

Svetlana GOMBOŞ, Director General, MINISTERUL INVESTIŢIILOR ŞI PROIECTELOR EUROPENE @ Conferinţa BUCUREŞTI, Hub-ul Cyber al UE, organizată de către Digital Transformation Council, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 29 ianuarie 2021

Este clar că în acest moment s-au pornit motoarele și toată lumea este foarte conștientă că cel puțin 20% din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie să meargă pe componenta de digitalizare, ceea ce înseamnă că orice proiect trebuie să aibă această componentă, fie că vorbim de industrie, fie că vorbim de agricultură sau cercetare.

Cuvântul cheie pentru acest fond este reforma și asta înseamnă că trebuie să ne schimbăm optica și să ne îndreptăm spre această transformare digitală în adevăratul sens al cuvântului.

Dincolo de banii care vor fi alocați prin PNRR, sunt acțiuni adresate direct părții de cybersecurity în programele regionale, sunt prinse în programul de sănătate și de creștere inteligentă.

Bani sunt și vor fi, așteptăm să se stabilească politica și strategia în domeniu pentru ca să mapăm corect ceea ce se prevede la nivel politic în toate documentele de programare și să cuprindem toate finanțările posibile. Există o colaborare mai mult decât reală, toate grupurile sunt conectate, colaborează permanent.

Până la finele lunii martie va fi prezentat Comisiei Europene un document agregat cu privire la PNRR.

Cu proiecte mature, vom putea să accesăm fondurile alocate, nu puține, pe zona cybersecurity.

Termenul cybersecurity poate acoperi și proiecte din zona automotive, energetică.

Desemnarea României ca gazdă a viitorului centru cybersecurity este un lucru pozitiv și va dinamiza activitatea de absorbție a fondurilor europene.