Bright Sky RO are 1000 de utilizatori, în lupta contra violenței domestice

De la lansarea în luna mai a acestui an, aplicația Bright Sky România a fost descărcată pe 2.281 de terminale, având peste 1.000 de utilizatori activi. Aplicaţia este gratuită şi oferă asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă, victime ale violenţei domestice.

Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației ajută victimele să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului. Aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Bright Sky RO este disponibilă în AppStore și Google Play store în limbile română, engleză și maghiară.

Bright Sky RO educă populația despre abuz și semnele lui. Prin îndrumare și un ghid cu mijloace concrete, aflăm care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze o victimă atunci când se decide să iasă  dintr-o relație abuzivă. Violența de gen este un fenomen distribuit uniform în toate păturile sociale, de aceea, cu ajutorul Poliției Române, dorim să informăm cât mai mulți oameni, fie victime, fie persoane interesate să ofere ajutor victimelor,” a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

La nivel internațional, se apreciază că 30% dintre femei experimentează o formă de violență domestică cel puțin o dată pe parcursul vieții. Dintre acestea, mai puțin de 40% caută ajutor pentru a ieși din relația abuzivă, adresându-se în general prietenilor și familiei și, în puține cazuri, solicitând sprijinul poliției. Lansarea aplicației Bright Sky RO a fost cu atât mai necesară cu cât s-a suprapus contextului pandemic Covid-19. Datele organizației UN Women menționeză că majoritatea țărilor au raportat creșteri ale cazurilor de violență cauzate de izolare, teama de boală sau nesiguranță financiară.

La nivelul țării noastre, datele furnizate de Poliția Română ne arată că, în primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 62%, urmate de „abandonul de familie” – 14% și ,,amenințarea” – 9%.

Prevenirea violenței domestice este o prioritate a Poliției Române. Aplicația realizată în parteneriat este un instrument ce vine în sprijinul victimelor prin oferirea de informații utile și posibilitatea stocării probelor pentru un eventual demers juridic. Recomandările preventive sunt ușor de accesat pentru toți cei care vor să ajute sau să înțeleagă mai bine fenomenul violenței de gen. Ne exprimăm încrederea că prin intermediul acestei aplicații vom fi mai aproape de cei care au nevoie de noi,”  a declarat Ramona Dabija – Directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

În perioada ianuarie – septembrie 2020, în România au fost emise 6.472 de ordine de protecție provizorii, cu 10% mai multe față de primele 9 luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 6.383 au fost emise la solicitarea victimelor, 54 la solicitarea altor persoane, 5 la solicitarea ONG-urilor și 30 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens.