Bosch: lansăm un cip semiconductor prin care maşinile pot păstreza direcţia chiar şi când navigaţia nu funcţionează

Noul senzor Bosch MEMS: SMI230 înregistrează constant schimbările de direcție și viteză ale autovehiculului, evaluează informațiile și le transmite sistemului de navigație, se anunţă într-un comunicat al companiei. Aici, informațiile sunt combinate cu datele privind poziția din sistemul global de navigație prin satelit (GNSS) și utilizate pentru navigare. O întrerupere bruscă a semnalului GPS – posibil din cauza unui tunel sau a unor clădiri înalte – face ca noul senzor Bosch să intre în acțiune.

„Atunci când sistemul de navigație își pierde semnalul, senzorii semiconductorilor Bosch au grijă ca mașina să nu-și piardă direcția”, spune Jens Fabrowsky, membru în conducerea executivă a diviziei Automotive Electronics Bosch. Apariția în mod constant a unor date fiabile cu privire la mișcările autovehiculului, efectul familiar de pierdere a semnalului afișajului de navigare este de domeniul trecutului. Datorită combinației dintre poziția GPS și informațiile de la senzori, săgeata de navigare de pe afișaj nu mai face salturi nerealiste și nu-și mai schimbă brusc orientarea pe traseu, de la un punct la altul. „Semiconductorii sunt cheia mobilității actuale și este imposibil să ne imaginăm autovehiculele din momentul de față fără ei”, spune Fabrowsky. Bosch a început recent producția de senzori SMI230, iar primii clienți primesc deja senzorul ca echipament standard. 

Tehnologia senzorilor sub formă de cip ajută la menținerea fluidităţii mișcării săgeții pe harta de navigație. Experții numesc aceste tipuri de senzori sisteme microelectromecanice sau senzori MEMS. Pentru furnizarea de date de înaltă precizie cu privire la mișcarea autovehiculului, Bosch reunește într-o singură carcasă doi astfel de senzori minusculi, extrem de sensibili: unul pentru accelerarea autovehiculului, celălalt pentru gradul de deviere. Puterea SMI230 constă în această combinație.

 „Senzorul Bosch elimină unghiurile moarte ale navigației GNSS. Ajută la determinarea precisă a poziției autovehiculului, chiar și cu un semnal slab de la satelit, și la furnizarea de indicații la momentul oportun pentru continuarea traseului.”, spune Michael Rupp, manager de produs în cadrul diviziei Automotive Electronics Bosch. Pentru aceasta, sistemul de navigație analizează în mod constant modificările de direcție și de viteză ale autovehiculului, așa cum sunt detectate de senzorul Bosch, și transmite pe harta de navigație poziția autovehiculului.