Atos dotează Universitatea din Luxemburg cu un supercomputer de 1,7 petaflops

Atos a încheiat un contract pe 4 ani cu Universitatea din Luxemburg prin care va furniza centrului universitar european și lider în cercetare la nivel global supercomputerul său BullSequana XH2000, denumit “AION”.

Supercomputerul BullSequana XH2000 le va oferi cercetătorilor o capacitate de calcul de 1.5 ori mai mare și o performanță maximă teoretică de 1.7 petaflops, care va completa clusterul existent de calcul intensiv. De asemenea, mașinăria va fi echipată cu procesoare AMD EPYC și tehnologia Mellanox InfiniBand HDR, conectate la un mediu de stocare DDN. Supercomputerul BullSequana XH2000 va fi livrat universităţii în primul trimestru din 2020.

Noul supercomputer va fi utilizat de universitate și partenerii europeni și internaționali ai acesteia pentru a accelera cercetările în calcululul intensiv și Big Data Analytics la scară largă. Acest lucru va presupune dezvoltarea cercetărilor de ultimă generație în numeroase domenii precum fizica particulelor, știința materialelor, chimia teoretică, științele Pământului, prognoze meteorologice matematice, astrofizică, criptologie, inteligență artificială și simulări economice.       

Unul dintre principalele motive pentru care compania Atos a fost selectată pentru acest contract este soluția de răcire extrem de eficientă BullSequana XH2000 a BullSequana XH2000 – Direct Liquid Cooling (DLC) – care utilizează apă în loc de aer, pentru o asigura eficiența energetică a supercomuterului. În calitate de lider european în producția de supercomputere, suntem mândri să contribuim la competitivitatea Universității din Luxemburg și să le permitem oamenilor de știință să-și accelereze proiectele de cercetare în continuare”, a declarat Antoine Kerrinckx, CEO Atos Belgia&Luxembourg.

Cercetările moderne necesită o putere semnificativă de calcul și generează cantități foarte mari de date, de aceea am avut nevoie de o soluție HPC (High-Performance Computing) care să răspundă nevoii noastre tot mai mari de capacitate de calcul sporită, pentru a ne dezvolta capacitățile de cercetare și pentru a ne permite să depășim limitele simulării tradiționale”, a menționat Dr. Sébastien Varrette, co-lider alături de Prof. Pascal Bouvry al serviciului High Performance Computing în cadrul Universității din Luxemburg.

Odată cu lansarea sistemului AION, capacitatea globală a infrastructurii HPC oferită în cadrul Universității va crește puterea de calcul (totalizând 2,8 PetaFlops cu ambele sisteme), cât și  capacitatea de stocare partajată (până la 10 PetaBytes). Acest lucru întărește ambiția Universității de a oferi o infrastructură de cercetare de ultimă generație pentru proiectele de cercetare publică ale mediului academic și servește drept acces de tip edge pentru viitorul supercomputer luxemburghez MeluXina în contextul EURO-HPC”, a adăugat Dr. Sébastien Varrette.