Angajații mobili: 60% din totalul forței de muncă din SUA, până în 2024

Numărul angajaților mobili din SUA va crește într-un ritm constant în următorii patru ani, de la 78,5 milioane în 2020 la 93,5 milioane în 2024. Până la sfârșitul perioadei de prognoză, aceștia vor ajunge să reprezinte aproape 60% din totalul forței de muncă din Statele Unite, conform celui mai nou raport al International Data Corporation (IDC).

Foto credit IDC

Afectarea brutală a forței de muncă din SUA de către COVID-19 a avut un impact dramatic asupra modului în care operează marile companii și va continua să modeleze modalitatea și locația lucrează angajații în lunile următoare”, susține Bryan Bassett, analist senior de cercetare la IDC Enterprise Mobility.
Capacitatea de a mobiliza rapid diferite segmente ale forței de muncă cu soluții mobile capabile și sigure nu a fost niciodată mai importantă ca acum, iar organizațiile americane semnalează că investițiile în soluții de management și securitate bazate pe comunicații mobile vor avea prioritate în 2020 și mai ales după.

Cum definește IDC ”angajații mobili”?
Aceștia sunt lucrătorii dotați cu dispozitive mobile (smartphone-uri, tablete etc.) de către compania lor pentru a-și finaliza sarcinile și fluxurile de lucru, aceștia fiind segmentați în două categorii principale: lucrătorii mobili cu informații (Information Mobile Worker) și lucrătorii mobili de primă linie (Frontline Mobile Worker).

Information Mobile Worker: un lucrător care operează cu baze de cunoștințe (knowledge) sau de operațiuni de birou ce operează, de obicei, dintr-o singură locație, are resurse de calcul dedicate și tinde să creeze, transforme și distribuie date și/ sau conținut utilizând aplicații de productivitate și companie. Exemplele în acest sens includ programatori, analiști de afaceri, specialiști în marketing, cercetători, funcționari de facturare, avocați, contabili. Această categorie de lucrători mobili îi include pe cei care pot fi și mobili fizic în timpul zilei lor de muncă, inclusiv profesioniști mobili, lucrători mobili ocazionali, dar și pe cei mobili care nu sunt în deplasări.

Frontline Mobile Worker: un lucrător care desfășoară activități operaționale sau orientate către client la fața locului sau pe teren și care necesită acces mobil, distribuit, la date, conținut, aplicații și fluxuri de lucru. Exemplele de aici includ gestionarul de magazin, asistentul medical, tehnicianul de laborator, muncitorul în construcții, lucrător de teren și pe cel în domeniul ospitalității. Cele două tipuri principale de lucrători mobili din prima linie sunt lucrătorii mobili pe teren și lucrătorii mobili la fața locului.

Foto credit IDC

Muncitorii din prima linie reprezintă majoritatea lucrătorilor din Statele Unite
Aceștia reprezintă 57% din totalul populației de muncitori din SUA. Cu toate acestea, în 2020, doar 49% dintre lucrătorii din prima linie sunt în prezent dotați și activați cu dispozitive mobile, comparativ cu 55% din lucrătorii din domeniul informației. Și numărul lucrătorilor din prima linie din SUA va avea o creștere redusă în următorii câțiva ani, deoarece industriile care se bazează cel mai mult pe acești lucrători (servicii de cazare și mâncare, guvern, retail, asistență medicală și construcții) se recuperează progresiv din impactul pandemiei.

Între timp, se așteaptă ca numărul lucrătorilor în domeniul informațiilor să aibă o creștere accelerată în următoarele 12-18 luni, în mare parte deoarece acest segment a fost mult mai puțin susceptibil la efectele imediate ale pandemiei. Numărul muncitorilor mobili de informații va crește, de asemenea, datorită unei extinderi a lucrătorilor la distanță și a muncii de la domiciliu în urma COVID-19. IDC definește această sub-categorie ca fiind lucrători ce sunt de obicei în domeniul informației și care lucrează la un birou la domiciliu în timpul orelor normale de lucru. Pragul pentru muncitorii la distanță și de la locul de muncă este de trei sau mai multe zile pe săptămână, deși unii muncitori la distanță nu pot petrece timp în birourile tradiționale (de fapt, ei lucrează de acasă cu normă întreagă).

Munca de acasă va fi mult mai răspândită în viitor
Subcategoria la distanță și la locul de muncă de acasă este crucială, deoarece munca de acasă va fi mult mai răspândită în viitor. Un sondaj recent realizat de IDC a arătat că 87% dintre firmele din SUA se așteaptă ca angajații lor să continue să lucreze de acasă trei sau mai multe zile pe săptămână, odată cu ridicarea închiderilor obligatorii, iar 90% dintre firme consideră că este foarte probabil ca o mare parte dintre angajații lor să lucreze de acasă în viitor.

Pentru a satisface nevoile mai multor lucrători mobili, la distanță și de la domiciliu, firmele din SUA au indicat că soluțiile de securitate mobilă și de gestionare mobilă vor constitui priorități de investiții majore pentru a menține atât informațiile, cât și lucrătorii din prima linie productivi și siguri în activitatea mediu descentralizată”, a adăugat Bassett.

Studiul IDC, Prognoza populației lucrătorilor mobili din S.U.A., 2020 – 2024 (Doc # US46774020), estimează evoluția comunității de lucrători mobili din S.U.A. pe segmente din 16 verticale ale industriei și analizează tendințele și factorii mobili. Acesta include segmentele de lucrători din domeniul informației și lucrători din prima linie pentru Statele Unite și urmărește creșterea populației pe segmentele verticale majore ale industriei, așa cum este definit de Biroul Statisticilor Muncii din SUA. Această prognoză pe cinci ani include impactul COVID-19 pe toate piețele în conformitate cu cele mai recente intrări de date macroeconomice din ultima săptămână a lunii iulie a anului 2020.