Agricultura digitală: porumbul din România, tranzacţionat pe platforma Commoditrader

Commoditrader, platforma digitală de comercializare online a produselor agricole lansată în România în toamna anului trecut, încheie un parteneriat strategic cu Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR). Commoditrader și APPR își propun să creeze acces la piața locală și globală pentru producătorii români de cereale printr-o piață online, unde casele comerciale locale, internaționale și externe pot licita porumbul produs în fermele din România. Platforma va fi oferită ca un serviciu gratuit în ceea ce privește comerțul, iar fermierul va putea să o folosească pentru a se informa despre nivelul prețurilor produselor agricole, pentru a-și lista produsele și pentru a vinde sau cumpăra.

România este una dintre cele mai mari piețe agricole din Europa, așadar o piață importantă pentru noi și prima în care am lansat platforma Commoditrader în afara țării de origine, Danemarca, unde proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu fermieri și asociații de fermieri. Dacă până acum agricultorii erau nevoiți să-și vândă recoltele în campanie pentru că nu aveau condiții de depozitare adecvate sau acestea lipseau în totalitate, prin platforma noastră pot accesa, spre exemplu, parteneri variați precum fabrici de furaje sau ferme, din partea cărora să obțină prețuri mai bune, declară Ida Boesen, Cofondatorul companiei daneze. 

Commoditrader este o piață digitală, ce poate fi accesată gratuit de către orice fermier sau jucător din domeniul agricol, prin crearea unui profil de utilizator, care poate fi cumpărător, vânzător sau ambele. Utilizatorul își poate segmenta piața țintă, listând anunțuri vizibile doar fermierilor sau traderilor care se potrivesc profilului pe care îl caută pentru tranzacționare. Prețurile mărfurilor agricole comercializate în platformă sunt transparente, inclusiv costul transportului. Platforma oferă și soluții de transport sau utilizatorul poate colabora cu propriul furnizor, iar Commoditrader calculează toate costurile logistice aferente, pentru ca ofertele să fie comparabile. De asemenea, fermierul plătește doar pentru serviciile financiare suplimentare la alegerea sa, cum ar fi asigurarea de credit comercial, care va fi adăugată platformei drept serviciu, în viitor.

Suntem foarte interesați să aducem agricultorii împreună; momentan, APPR reunește aproximativ 500 de fermieri și organizații mici locale care lucrează împreună 500 de mii ha de teren agricol, a declarat Alina Crețu, Director Executiv, Asociația Producătorilor de Porumb din România. (foto)

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez înființat în 2018 de Julie Koch Fahler și Ida Boesen și un grup de fermieri danezi. Prin platforma de comerț online www.commoditrader.com, compania doreşte să creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.

Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de către Danish Agriculture & Food Council și YARA și “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 în 2019” de către Copenhagen Fintech și The Danish Industry Foundation.