Acceleraţi transformarea digitală folosind capabilităţi AI în Cloud

SAS susţine companiile în procesul transformării digitale cu soluţii avansate de analiză a datelor în cloud. (fotoȘtefan Baciu – SAS România)

Î: Cât de uşor credeţi că le este organizaţiilor să obţină avantaje reale de business din Analytics, Machine Learning şi AI?
R: Companiile moderne sunt într-un proces continuu de creştere a competitivităţii într-un mediu de afaceri în continuă schimbare. Pentru a reuşi, acestea trebuie să-şi redefinească strategia şi să-şi reformeze procesele şi tehnologiile, urmărind îmbunătăţirea relaţiilor cu clienţii şi creşterea profitabilităţii.

Transformarea digitală nu este un proces simplu, este un parcurs continuu. Aceasta necesită investiţii consistente în oameni şi educaţia lor, precum şi instrumente tehnologice şi soluţii inteligente avansate. Organizaţiile se află în această călătorie fără să ştie de ce ar putea avea nevoie în viitor, pe măsură ce nevoile şi cerințele lor se schimbă în timp. Cu toate acestea, necesitatea accesului şi exploatării imediate a inovaţiilor furnizate de tehnologie este imperativă. Prin urmare, rolul IT (în cooperare cu restul companiei) este deosebit de important pentru buna implementare şi realizare a acestei transformări.

Î: Mi-aţi dat un răspuns bun pentru următoarea întrebare. Cum priveşte SAS această schimbare spre Open Source?
R: Fără îndoială, instrumentele open source au un impact mare în prezent, datorită costului scăzut al proprietăţii şi abordării colaborative a inovării. În plus, există un flux mare de noi absolvenţi instruiţi în limbaje open source, care apoi intră în procesul de producţie.

Cu toate acestea, există anumite provocări în adoptarea unei abordări exclusiv open source. În primul rând vorbim de necesitatea unui control şi a unei guvernanţe corespunzătoare a tuturor tehnologiilor open source. Apoi, din ce observăm la clienţii noştri, activitatea de punere în producţie a tehnologiilor open-source într-un mediu IT enterprise complex, nu este chiar deloc simplă. Pe măsură ce organizaţiile construiesc tot mai multe modele în timpul implementării transformării digitale, acestea trebuie, de asemenea, să le şi gestioneze, să le monitorizeze. Toate acestea, la rândul lor, necesită controlul versiunilor şi gestionarea metadatelor pentru a se asigura că modelul potrivit este pus în producţie. Este extrem de important să includeţi instrumente pentru urmărirea tiparelor de producţie şi detectarea eventualelor erori. În plus, dezvoltarea instrumentelor de analiză poate fi un proces dificil. Totul ţine de construirea unui model folosind instrumente open source şi un model diferit de implementare în producţie.

Contrar credinţei comune, SAS nu este împotriva Open Source, dimpotrivă îl îmbrăţişează prin oferirea unor opţiuni care permit utilizatorilor să se conecteze şi să integreze instrumente open source, ca parte a analizei ciclului de viaţă. Prin urmare, devine posibilă atât experimentarea rapidă, dar şi un control îmbunătăţit al seturilor de date cu ciclu de analiză centralizate, de la pregătirea datelor, dezvoltarea de modele, până la implementarea în producţie.

Î: Dezvoltarea soluţiilor Business Analytics poate însemna şi îmbunătăţirea infrastructurii Cloud. Ar putea organizaţiile să îşi transfere în siguranţă infrastructura analitică în Cloud?

R: Modelul de afaceri modern este mult mai pretenţios decât până acum, dinamica şi condiţiile se schimbă în mod constant şi nu este suficient doar să ţinem pasul cu evoluţiile. Modele de guvernare care oferă flexibilitate puternică şi adaptabilitate profundă sunt necesare pentru a facilita transformarea digitală. În acest parcurs, dacă s-ar putea spune că analiza este busola, atunci Cloud-ul ar putea fi un vehicul de bază. Paradoxul începe când vă gândiţi că pentru a rula analizele în Cloud, ar trebui să mutaţi datele în el. Acest lucru incumbă mult scepticism şi încetineşte adoptarea unor abordări tehnologice corespunzătoare şi rapide.
Un model care poate fi implementat mai uşor este şi primul pas în integrarea în cloud, respectiv modelul hibrid în care datele non-sensibile (de exemplu comportamentul digital nestructurat) sunt gestionate în Cloud, în timp ce datele cele mai sensibile (de exemplu, datele privind relaţiile cu clienţii) devin On Premise. SAS oferă o mulţime de opţiuni de cluster pentru cloud.

Q: Vreţi să ne spuneţi mai multe despre aceste opţiuni?
R: Cloudul este doar un mijloc, nu destinaţia finală a călătoriei noastre. Succesul în modernizare prin Cloud este condiţionat de diferite nevoi, cum ar fi cea de dezvoltare şi inovare a afacerilor, un model de operare flexibil, bazat pe date de strategie, standardizarea şi automatizarea – pentru a gestiona în mod eficient costurile şi resursele disponibile.

Valoarea Cloudului rezultă din abordarea opţiunilor disponibile (de exemplu, SaaS, Enterprise Hosting, o dezvoltare a modelului bazat pe containere sau folosind o anumită soluţie specifică Cloud cum ar fi soluţia Amazon Quick Start pentru SAS Viya), ca parte a unei strategii de transformare digitală holistică. SAS oferă soluţii pentru toate opţiunile de mai sus, adaptate nevoilor şi priorităţilor specifice fiecărei organizaţii în parte.

Unele organizaţii pot considera că este util să se adopte SaaS pentru că nu doresc să gestioneze infrastructura, sisteme sau software-ul, în timp ce alţii doresc să aibă un control asupra dezvoltării şi punerii în aplicare a datelor analitice folosind motive, cum ar fi containere pentru a crea medii recurente data science.

Reconstituirea tradiţională a analizelor din cloud creează mai puţine rezultate dorite. Nu toate aplicaţiile apar în cloud, astfel că această abordare fragmentată poate genera bariere şi obstacole. Pe de altă parte, refactoring-ul înseamnă optimizarea beneficiilor cloud în aplicaţiile de analiză prin modificările necesare. Aceste modificări se referă la transformarea rapidă a noilor aplicaţii sau variante, la scalarea coezivă, la utilizarea stocării eficiente din punct de vedere al costurilor şi la închiderea resurselor, atunci când acestea nu mai sunt utilizate.

Î: SAS comercializează aceste noi date?
R: În contrast cu scepticismul organizaţiilor mari şi mai mature (care, probabil, au acumulat numeroase date în timp), avem companii cu modele mai flexibile de operare (de exemplu, start-up), care nu se bazează atât pe CAPEX, dacă nevoile de analiză se modifică în mod constant şi nu pot fi cuantificate în circumstanţe normale.

Aparent, în cea de-a doua categorie, modelul cloud este mai adecvat prin oferirea de date imediate, de flexibilitate și prin evitarea aderării la competențele tradiționale pe care aceste organizații le caută. SAS, răspunzând provocărilor din piață, și-a ajustat modelul de prețuri astfel încât să răspundă tuturor nevoilor de mai sus. Compania noastră oferă fie modele tradiționale de licențiere pe bază de unități de măsură standard (de exemplu, utilizatori, nuclee computaţionale etc.) sau modele flexibile bazate pe dimensiunea organizaţiei (de exemplu, venituri), sau chiar pe baza utilizării efective a resurselor de calcul.