Corina POPA – Fondator – Școala de Gramatică @ Conferința EDU INVEST 2022 – THE FUTURE OF EDUCATION & LEARNING – DIGITAL TRANSFORMATION IN EDUCATION, organizată de către Digital Transformation Council, Revista COMUNICAŢII Mobile şi TelecomTV.ro pe 4 martie 2022.
În anul 2019 mi-a venit ideea de a lansa o școală de gramatică online, mai exact un proiect de popularizare a limbii române corecte și coerente. Cu ce gând? În timpul facultății, un profesor mi-a spus că nicio idee filologică nu poate să devină virală. Am reacționat și mi-am spus că totul depinde de modul de prezentare. Adeseori, lingviștii sunt văzuți ca niște depozitari ai adevărurilor normative legate de limba română, care prezintă într-o manieră arogantă regulile de exprimare corectă, taxând-i pe cei din jurul lor. Eu cred că educația se face cu prietenie și empatie.
Am început să scriu versuri cu tâlc gramatical și să le postez, inițial, pe Facebook. Ușor-ușor, comunitatea online a ajuns la 90.000 de urmăritori. O postare despre verbul „a fi” a ajuns să aibă peste 30.000 de distribuiri (share-uri).
Ideea mea a fost să pun accent pe popularizarea științei și să mă apropii cât mai mult de oameni, în special de tineri.
CONFERINȚA LIVE
Proiectul nu a rămas doar în lumea Facebook-ului și a Instagram-ului. Astfel, în anul 2020 am constituit un grup de cercetare în facultate, cu trei proiecte de cercetare.
Coordonez două volume, respectiv Jurnalul călătoriei lui Gramolino, cu un pui de leu care parcurge un traseu inițiatic și pe continentul Sintaxei, spre exemplu, învață despre subiect și predicat, iar pe continentul Morfologiei află mai multe despre părțile de vorbire – substantiv, verb etc.
În 2021 am lansat o platformă de lecții video de limbă, cultură, civilizație și tradiții românești, denumită cuvinteromanesti.ro.
Am ajuns în câteva orașe din România cu campania de promovare a limbii române corecte. Spre exemplu, în Covasna, cu mesajul „La Covasna, gramatica n-o ia razna!”. Urmează o campanie pentru câteva școli din Călărași cu mesajul „Copiii din Călărași la gramatică sunt ași”.
Un alt proiect pe care l-am dezvoltat este GramMania, cu scopul de a promova și de a susține învățarea limbii române în comunitățile românești de peste granițe.
De fiecare dată pornesc la drum cu un decalog educațional. Un principiu important pentru mine este că învățăm odată cu elevii și pentru elevi. De asemenea, nu faci educație cu frică, cu șantaj, nu faci educație fără iubire, fără toleranță, fără respect. Cred, totodată, că nu poți să faci educație dacă nu conștientizezi cât poți conta în viața elevilor și nu te comporți ca atare.