Dragoş C. Vlad, ADR @ EDU INVEST 2022: Sperăm să deblocăm proiectul catalogului școlar, să regândim soluția tehnică către una de tip cloud nativ, ce poate fi oricând migrată într-un cloud guvernamental și împreună cu Biblioteca Școlară Virtuală și proiectul WiFi Campus, să înlesnim modul de lucru în domeniul educațional.

Dragoş Cristian VLAD – Președinte – Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) @ Conferinţa EDU INVEST 2022 – THE FUTURE OF EDUCATION & LEARNING – DIGITAL TRANSFORMATION IN EDUCATION, organizată de către Digital Transformation Council, Revista COMUNICAŢII Mobile şi TelecomTV.ro pe 4 martie 2022.

Aș vrea să aduc în discuție un istoric care vine din 2013, respectiv un comitet organizat la nivelul Ministerului Comunicațiilor, prin care s-au avizat și vizat input-uri tehnice de calitate multor proiecte, inclusiv din domeniul educației. Acest comitet a avizat proiecte în valoare de peste cinci miliarde de lei în intervalul 2014 și până în prezent, cu finanțare din fonduri europene.

Importanța acestui comitet se va vedea și în contextul PNRR, în care componenta nr. 7 privind digitalizarea, inclusiv zona de cloud guvernamental, deține o pondere semnificativă.

Acest cloud guvernamental, pe care România trebuie să-l implementeze în 4 ani, va crea premisele unei platforme sau unor platforme informatice dedicate atât mediul academic, educațional, cât și administrației publice, în general.

În acești doi ani de pandemie, din păcate, a trebuit să ne transformăm și a funcționat un mod de lucru colaborativ, un mod de lucru în format online, poate mai eficient decât cel clasic. S-a spart acea barieră de comunicare clasică, prin adrese, s-au schimbat mentalități. Cred că problemele sunt la nivel de indivizi, nu la nivel de proceduri, de mecanisme interinstituționale.

LIVE

Cu toții suntem tineri, chiar dacă unii au sărit de 50 de ani, și suntem deschiși oricăror provocări de inovație.

Avem o infrastructură de comunicații foarte bine pusă la punct și sperăm că viitorul Cod al Comunicațiilor, care din fericire este în coordonare ANCOM-ului și a Guvernului, să iasă bine.

PNRR ne obligă ca stat să aducem în linie și reglementări și legislație. Legea cloud-ului, legea interoperabilității între sistemele informatice și un sistem educațional bine pus la punct sunt lucruri pe care trebuie să punem în practică cu mare atenție și pe baze corecte.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, care are rol de structură responsabilă, împreună cu ADR și alți parteneri instituționali, este administrator de componente software, acea componentă SaaS, iar pe componentele Iaas și PaaS sunt înțelegeri cu STS și CyberInt.

Știm foarte bine că este foarte importantă securitatea cibernetică, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Înainte de începerea ostilităților, a fost un război virtual foarte puternic în mediul cyber și, pentru că avem instituții puternice, prin CyberInt, pentru instituții guvernamentale, am reușit să evităm consecințele negative ale atacurilor cibernetice.

Prin viitorul cloud guvernamental, cu siguranță că se va realiza securizarea tuturor paginilor web ale instituțiilor publice, și nu numai.

ADR invită la masa discuțiilor pe toată lumea, indiferent de mărimea jucătorilor, pentru a fixa cerințe clare și transparente în vedere migrării unor sisteme existente sau dezvoltării unor sisteme viitoare.

Sperăm să reușim să deblocăm proiectul catalogului școlar, și nu numai, care are o finanțare europeană. 

ADR, alături de STS, vrea să vină în sprijinul Ministerului Educației prin a regândi soluția tehnică a proiectului către una de tip cloud nativ, care poate fi oricând migrată într-un cloud guvernamental.

Sperăm ca această platformă, împreună cu platforma biblioteca școlară și proiectul WiFi Campus, să spargă barierele de comunicare și să înlesnească modul de lucru la nivelul domeniului educațional. 

Mesajul meu și rugămintea către profesori și mediul universitar să fie deschiși în acest an, să deschidă noi curricule și noi poziții, avem nevoie de specialiști IT.

Domeniul IT în România tinde spre 10% din PIB. Fără resursă umană calificată, fără potențial uman implicat în diverse proiecte de digitalizare, nu putem atinge țintele pe care ni le propunem din PNRR.

Nu zic că suntem puțini, suntem insuficienți pentru câte provocări avem.

Cred că, prin implementarea PNRR, putem atinge și proiectul de digitalizare a bibliotecilor. Sper ca, în cel mai scurt timp, să aibă loc lansările de apeluri pentru banii din PNRR.

Pentru a face o trecere în revistă a datelor de până acum, menţionez că au fost finanțate și achiziționate peste 325.000 de tablete pentru elevi, peste 25.000 de laptopuri pentru profesori. Aceste achiziții au avut avizul acelui comitet și s-au făcut prin proceduri publice. De asemenea, au avut loc achiziții punctuale, de valori mai mici, care nu au necesitat avizul acelui comitet. Credem că, în total, au fost achiziționate circa 500.000 de tablete în ultimii doi ani de zile.

Cloud-ul guvernamental este un cloud de tip privat și este dedicat sistemelor informatice din ministere, urmând a se crea premisele și cloud-urilor publice, respectiv private. Este un început pe care trebuie să-l susținem cu toții pentru a avea și alte variante sau alternative.