Vlad DOICARU, HUAWEI @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA 2021: Huawei a ieșit din zona de furnizor tradițional de tehnologie mobilă și a intrat pe segmentul digital power, invertoare, fotovoltaice, stocare de energie, stații de alimentare mașini electrice

Vlad DOICARU, PUBLIC AFFAIRS & GOVERNMENT RELATIONS DIRECTOR – HUAWEI @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA by COMUNICAȚII Mobile 2021, ediția a 18-a anuală, organizată de către DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 10 decembrie 2021.

Din punctul nostru de vedere, 2021 a fost un an dificil și interesant în același timp. Ne-am repoziționat din punct de vedere al business-ului, în sensul că am avut și că o să lansăm noi direcții de business, cum ar fi digital power, un domeniu în creștere. Rămânem un partener al operatorilor telecom din România, cu care am dori să avem o relație business as usual.

5G este o piață de 90 miliarde de dolari anual, iar Huawei, conform unui studiu de specialitate, avea o cotă de 30% la finele lunii iunie, în condițiile în care compania nu are niciun business în SUA.

În China, dinamica 5G este extraordinară. Acolo activează trei operatori mari, care au instalate 916.000 de stații de bază 5G, conform datelor de la jumătatea anului, adică 70% din piața internațională de RAN (echipamente de acces radio).

Investițiile puternice în 5G nu „îmbogățesc” furnizorul, ci ajută economia să se dezvolte.

Accesul la internet a devenit un fel de commodities și, în acest context, se manifestă o presiune pe costuri.

Vreau să vă prezint un studiu de caz, un proiect pentru o mină din China, prima mină 5G din lume, mină în care nu mai muncește niciun miner în subteran.

Până la adâncimea de 534 metri a fost implementată acoperire radio 5G, astfel încât toate procesele sunt automatizate, cu toate avantajele care derivă din această situație, cum ar fi siguranța și capacitatea de lucru.

Cu ajutorul tehnologiei, minerul stă acasă și conduce buldozerul prin galariile minei din propria-i locuință. Totul este remote control.

Huawei a fost furnizorul acestei tehnologii, împreună cu unul dintre cei trei mari operatori telecom din China.

Conform datelor statistice internaționale, Huawei este prezentă în peste 140 de rețele comerciale 5G din 59 de state, rezultat care arată că tehnologia noastră este bună, că este inovativă.

În legătură cu securitatea rețelelor, trebuie creat un ecosistem între furnizorii de echipamente de telecomunicații, utilizatorii finali și operatorii telecom, nu este doar responsabilitatea furnizorului sau operatorului telecom.

Huawei este prima companie la nivel internațional, din câte știu, care a realizat un framework pentru securitate de bază a produselor și al practicilor de management la nivel de industrie.

Compania noastră se implică și dezvoltă la nivel local o serie de proiecte în zona universitară. Ca exemplu în această direcție amintesc parteneriatul semnat cu Universitatea Politehnica din București în luna octombrie 2021. Suntem implicați și în diverse asociații, iar această implicare vrea să arate că Huawei dorește să coopereze și să contribuie pe diverse domenii, inclusiv pe cel al securității cibernetice.

La începutul acestui eveniment m-am referit la domeniul digital power, care va exploda în următorii ani. Huawei a ieșit din zona de furnizor tradițional de tehnologie mobilă și a intrat în zona de invertoare, fotovoltaice, stocare de energie, stații de alimentare mașini electrice. Compania a organizat un roadshow, unde am prezentat soluțiile noastre către operatori, inclusiv pe zona de digital power.