Dragoș REBEGEA, ERICSSON @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA 2021: În 2021 accentul s-a pus mai mult pe consolidare și pe reziliență și mai puțin pe dezvoltare și creștere, pe care le așteptăm în 2022. România a avut un start fulminant 5G în 2019, cu servicii lansate de trei operatori, dar acum se manifestă o încetinire. Dacă licitația 5G ar fi avut loc, dacă operatorii ar fi avut licențele și rețelele ar fi fost construite, vitezele pentru consumatori ar fi fost de 5-10 ori mai mari

Dragoş REBEGEA, COUNTRY MANAGER & HEAD OF SALES ROMÂNIA ȘI MOLDOVA – ERICSSON @ DIGITAL TRANSFORMATION GALA by COMUNICAȚII Mobile 2021, ediția a 18-a anuală, organizată de către DIGITAL TRANSFORMATION COUNCIL, Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV.ro pe 10 decembrie 2021.

Cred că în anul pe care îl încheiem ne-am îndeplinit obiectivele, atât ca societate, cât și ca industrie. A fost un an în care accentul s-a pus mai mult pe consolidare și pe reziliență și mai puțin pe dezvoltare și creștere. Așteptăm să vedem acest lucru în 2022.

Aș vrea să punctez câteva lucruri plecând de la datele statistice date publicității de Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, cu care suntem de acord.

În privința situației dezvoltării rețelelor 5G, după un start fulminant în 2019, când trei operatori din România au lansat servicii 5G, se manifestă în prezent o încetinire, un slow down. În România suntem în continuare pe zona de 4G+, nu avem încă implementată tehnologia care să permită manifestarea întregului potențial al 5G, adică viteze foarte mari și latență foarte redusă.

LIVE

Cei care investesc în rețele 5G se gândesc și la return of investments, la cum să facă această trecere la 5G într-un mod cât mai lin și mai eficient. Probabil că motorul de generare a veniturilor suplimentare din tehnologie 5G va veni din zona industrială, nu din zona consumer.

Ar fi interesant de văzut care sunt motivele pentru care în România suntem un pic în urmă față de ceilalți în privința 5G. Totuși, nici în Europa lucrurile nu stau cu mult mai bine față de România.

5G s-a dezvoltat puternic în China și în alte state asiatice, această zonă fiind pe primul loc la nivel mondial, locurile doi și trei sunt ocupate de America de Nord și Europa.

Tehnologii pentru 5G există, Ericsson a implementat deja în mod comercial această tehnologie în câteva țări din Europa, iar la nivel mondial suntem prezenți cu echipamente în 100 de rețele. 

Trebuie să analizăm cum trebuie procedat pentru accelerarea acestui proces de implementare a tehnologiei 5G.

Dacă licitația 5G ar fi avut loc, dacă operatorii ar fi avut licențele și rețelele ar fi fost construite, vitezele pentru consumatori ar fi fost mult mai mari, de 5-10 ori mai mari decât în prezent, plus o capacitate mai mare de trafic.

Utilizatorii așteaptă mai mult de la 5G comparativ cu ceea ce oferim noi în prezent și sunt dispuși să plătească cu până 50% în plus. 

Pe de altă parte, în această zonă lipsesc aplicațiile. Trebuie să fim onești și să spunem că încă suntem în zona de show case, de R&D, de demonstrații. Ar trebuie să ajungem cât mai repede în zona use case, să avem acele aplicații interesante care cu adevărat să fie ușor adoptate de către consumatori și să aducă venituri suplimentare dorite de operatori.

Nu sunt deloc de acord cu cei care spun că în România nu avem nevoie de tehnologia 5G. Da, multe lucruri se pot rezolva cu 3G sau 4G, dar nu pot fi de acord că România nu are nevoie de 5G.

Toată lumea în ultimii doi ani consideră zona telecom ca o infrastructură esențială, critică. Sunt vorbe frumoase, dar peste 90% din această rețea a fost rezultatul investițiilor private.

Dacă România vrea o dezvoltare puternică a rețelelor 5G, atunci ar putea lua exemplul Marii Britanii, care permite operatorilor să-și reducă din valoarea impozabilă până la 130% din capitalul investit în rețea. Nu este un apropos către autoritățile din România, ci vreau să prezint o modalitate de susținere a dezvoltării 5G.

Suntem în urmă cu implementarea rețelelor 5G în Europa și discuțiile ar trebui duse în direcția identificării soluțiilor pentru micșorarea și eliminarea decalajelor în raport cu alte zone ale lumii, dacă există un consens că avem nevoie de această tehnologie.

Conform unui studiu realizat de Deloitte la solicitarea Vodafone, dacă fiecare stat din UE și-ar propune să atingă un scor DESI de 90 până în 2027, atunci PIB pe locuitor la nivelul UE ar fi cu 7,2% mai mare, ceea ce înseamnă echivalentul a 1.000 de miliarde de euro în economiile țărilor membre. 

Este clar că transformarea digitală reprezintă motorul progresului și al dezvoltării multor sectoare din economie și societate.



Dlui. DRAGOŞ REBEGEA, COUNTRY MANAGER & HEAD OF SALES ROMÂNIA ȘI MOLDOVA – ERICSSON, i s-a decernat PREMIUL BEST 5G ENABLER – ERICSSON, pentru implementarea a 100 de reţele live 5G în 4 continente