54% dintre utilizatori nu știu cum să verifice dacă au parole compromise

Raportul Kaspersky ‘Defending digital privacy: taking personal protection to the next level’ arată că 83% dintre utilizatori își creează singuri parolele, în timp ce 54% spun că nu știu cum să verifice dacă vreuna dintre parolele lor a fost compromisă. Parolele sunt cea mai întâlnită metodă de autentificare, însă ele funcționează numai dacă sunt greu de spart și rămân confidențiale. Utilizatorilor li se poate părea dificil să vină cu idei noi pentru parole complexe și să le țină minte pe toate, mai ales atunci când li se cere să-și schimbe parolele în mod regulat.

Totodată, devine din ce în ce mai importantă stocarea parolelor într-un mod sigur și urmărirea situațiilor în care acestea ar putea fi compromise.

Conform raportului Kaspersky, doar 55% dintre utilizatori susțin că își amintesc toate parolele – ceea ce poate fi dificil dacă cerințele de securitate cum ar complexitatea și unicitatea parolelor trebuie să fie satisfăcute. Unul din cinci (19%) le păstrează scrise într-un fișier sau document salvat pe computerul lor, în timp ce 18% folosesc browserele de pe computer, smartphone sau tabletă, pentru a-și stoca parolele.

Cu toate acestea, există câteva modalități prin care utilizatorii pot verifica dacă parola lor a fost compromisă. De exemplu, servicii precum Have I Been Pwned? mențin o bază de date în care utilizatorii pot verifica dacă parolele lor au fost incluse în scurgeri publice sau breșe de date, fără a vizita alte site-uri îndoielnice.