Până pe 11 septembrie ANCOM face consultare publică pentru actualizarea tarifelor privind resursele de numerotație

Autoritatea Natională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat în consultare publică, până pe 11 septembrie a.c, un proiect de decizie prin care se revizuiesc tarifele de utilizare a resurselor de numerotație datorate de furnizorii de telefonie și se introduce un mecanism de stabilire a acestora prin utilizarea Indicelui Prețului de Consum (IPC), care ia în calcul evoluțiile prețurilor. Începând cu anul 2025, ANCOM va stabili și va publica, în luna noiembrie a fiecărui an, tarifele de utilizare a resurselor de numerotație, aplicabile în anul următor.

Oficialii ANCOM precizează că nivelul tarifelor de utilizare pentru majoritatea categoriilor de numerotație a fost stabilit în anul 2007, situându-se printre cele mai scăzute din Europa, nemaifiind modificat până în prezent. Pentru revizuirea tarifelor, Autoritatea propune aplicarea la tarifele actuale a Indicelui prețurilor de consum (IPC lunar) publicat de către Institutul Național de Statistică (INS), aferent perioadei septembrie 2007 – iunie 2024.

Tarifele revizuite vor rămâne în continuare unele dintre cele mai mici tarife de utilizare a resurselor de numerotație din zona europeană, se arată într-un comunicat ANCOM. Spre exemplu, tarife similare sau mai mici sunt stabilite în Cipru, Finlanda, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Republica Slovacă și mai mari în Bulgaria, Croația, Estonia, Franța, Grecia, Ungaria, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Spania, Elveția sau Turcia. În plus, în unele țări (de exemplu Cipru, Italia, Țările de Jos, Republica Slovacă, Grecia, Ungaria, Portugalia, Elveția), pe lângă tariful anual de utilizare se plătește și un tarif administrativ care este aplicabil la alocarea resurselor de numerotație.

Autoritatea va stabili și publica în luna noiembrie a fiecărui an tarifele de utilizare a resurselor de numerotație pentru anul următor.

Proiectul de decizie pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul resurselor de numerotațiepoate fi consultat aici.