George RUSU, Fondator Intercomp – primul furnizor comercial românesc de Internet @ Gala Campionilor Internet – 30 de ani de Internet în România, organizată de Digital Transformation Council, în parteneriat cu Camera de Camera de Comerţ şi Industrie a României, alături de Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV, la Palatul CCIR, pe 17 mai, cu prilejul Zilei Internaționale a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale, moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.
Pentru mine este important că, în afară de cei 30 de ani de internet, mai pun 30 de ani de când am făcut primul program pe un CIFA 3 *. Asta se întâmpla în anul 1963. Era un calculator care, în sfârșit, mergea, făcut de români, de românii de la Institutul de Fizică Atomică, coordonați de domnul Toma Victor.
Calculatorul avea 3 metri. Primele două variante, CIFA 1 și CIFA 2, nu au funcționat.
Cineva m-a întrebat în urmă cu o lună dacă rușii erau tari în calculatoare la vremea respectivă.
I-am răspuns că rușii luaseră un IBM și l-au dus la institutul lor de fizică nucleară pentru cercetări nucleare.
Victor Toma a fost student la Moscova și instruit pentru partea de calculatoare. I s-au dat planurile acelui calculator IBM. Se întâmpla în anul 1957. În toamna anului 1962, calculatorul CIFA a fost dat în funcțiune. Avea vreo 500 de tuburi electronice, iar fiecare tub reprezenta un bit. Primul program a calculat niște factoriale.
L-am avut profesor pe domnul Moisil, care mă aprecia foarte mult, am fost un fel de secund al dânsului, tot timpul îmi dădea materiale noi.
Pentru lucrarea mea de diplomă, mi-a dat niște materiale ale lui John von Neumann, ale cărui scheme pentru calculatoare au rămas în picioare și în prezent.
Când a murit John von Neumann, el lucra la volumul 3 al operei sale. Eu am primit acest volum neterminat și mi s-a cerut să-i dau un final. Despre ce era vorba? Despre creierul uman. John von Neumann a vrut să facă un model al creierului uman. Lucrarea mea de diplomă s-a numit Eroarea în creierul uman. A trebuit să fac o încercare de model. Profesorul Moisil era profesor de logică, nu de matematică. Mulți confundă logica cu matematica.
Profesorul Moisil este unul dintre creatorii logicii plurivalente. Acest tip de logică se folosește acum în inteligența artificială.
Internetul a apărut în SUA, după cum știți. Universitățile primeau fonduri de la stat, dar unii au început să utilizeze acești bani și să facă bani prin furnizarea de servicii, însă fiscul american s-a prins. De ce vă spun asta? Eram în SUA și un american mi-a spus că internetul este viitorul.
Eu mi-am dorit să fac bani din internet și am reușit. Am mizat pe protocolul TCP/IP.
Prin anii ’70, mă interesa problematica creierului artificial, era o provocare să faci un model al creierului uman.
În 1966 a apărut primul neuron artificial în SUA, denumit perceptron, iar în 1970 am luat câteva brevete de invenție, făcând text to speech. Am luat 1.600 lei pentru un brevet, care s-a vândut în Franța sau SUA.
În 1995, am adus în România prima placă VoIP. În 1998, am adus primul Wi-Fi, l-am instalat și am început să vând.
Prima rețea de fibră optică a fost instalată la Dacia de o echipă condusă de mine.
În urmă cu 10 ani, am făcut un curs postuniversitar la Stanford de doi ani pe machine learning și am trecut pe inteligență artificială (AI).
Vreau să dau un răspuns la problema oamenilor analfabeți funcționali. Nu doar România se confruntă cu problema asta, ci și alte țări. Americanii habar nu au de geografie, de exemplu. Lumea se îndreaptă spre chestia asta, nu mai vrea să citească o carte.
Problema de identificare vizuală pe inteligență artificială este rezolvată. În schimb, rămâne problema de recunoaștere și înțelegere a vocii.
Noi am trecut prin prima fază, care s-a întins pe 40 ani, și am lucrat cu calculatoarele prin comenzi scrise.
A doua fază a fost interfața grafică.
A treia fază a interfeței om-calculator va fi vocea. Sunt 2 miliarde de oameni care nu știu să scrie și să citească și nici să utilizeze calculatorul. Tocmai de aceea caut o soluţie la această problemă.
* CIFA este acronimul pentru „Calculatorul Institutului de Fizică Atomică”, primul computer din România, construit în 1957 sub îndrumarea lui Victor Toma. Modelul experimental CIFA-1, din generația I, a fost reprodus în regim de microproducție atât în varianta originală cu tuburi electronice cât și în două variante tranzistorizate: CIFA-10X și CET 500. Proiectul logic al calculatorului CIFA-1, început în 1953, a fost prezentat la Simpozionul Internațional de la Dresda (1955) și apoi prototipul echipat cu 1500 de tuburi electronice, memorie pe cilindru magnetic și cu programare în cod mașină, a fost pus în funcțiune în anul 1957. Au urmat: CIFA-2 cu 800 de tuburi electronice în 1959, CIFA-3 pentru Centrul de calcul al Universității din București în 1961 și CIFA-4 în 1962. În perioada 1962-1963, pe baza Acordului cultural dintre Academia Română și Academia Bulgară de Științe a fost construit la Sofia un calculator similar cu CIFA-3, denumit VITOSHA. A fost prezentat la Expoziția națională bulgară din Moscova (1963) drept primul calculator electronic numeric realizat în Bulgaria. (conf. Wikipedia).