Fondator GURU, Alexandru ROTARU @ GALA 30 de ani de Internet .RO: Prima mea adresă de email, în 1991, a fost cu extensia th-Darmstadt.de a Universităţii Tehnice germane. La acea vreme domeniile .ro nu existau, aveau să apară peste încă doi ani

Alexandru ROTARU @ Gala Campionilor Internet – 30 de ani de Internet în România, organizată de Digital Transformation Council, în parteneriat cu Camera de Camera de Comerţ şi Industrie a României, alături de Revista COMUNICAȚII Mobile și TelecomTV, la Palatul CCIR, pe 17 mai, cu prilejul Zilei Internaționale a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale, moderată de Ion Vaciu și Roxana Onea.

Foto: Cristi Chivu

Eu sunt absolvent de Automatică și Calculatoare. În anul 1980, lucram cu profesorul Corneliu Penescu la o metodă de modelare pentru sisteme neliniare folosind nuclee Volterra și urma să fac lucrarea de diplomă tot cu el. În anul 1981 urma să termin facultatea.

În vara anului 1980, profesorul m-a chemat la el acasă și m-a rugat să-i iau cu mine teza lui de doctorat și teza de doctorat a profesorului Lupaș, plus câteva cărți esențiale, cum ar fi Analele matematice din 1880, pe care le consultăm împreună.

L-am întrebat până când să țin la mine teza lui de doctorat și mi-a răspuns că până când cei de la facultate își vor organiza biblioteca.

Ulterior, în 1980, s-a anunțat că profesorul Penescu nu mai este în România, că a fost dat afara din partid și din Consiliul profesoral.

Profesorul Corneliu Penescu era fondatorul Facultății de Automatică și Calculatoare din România. Grigore Moisil și Corneliu Penescu au fost două personalități care au polarizat foarte mulți oameni în jurul lor, eu fiind cel mai tânăr dintre cei cu care profesorul Penescu lucra la momentul respectiv (1980).

Ultimul anunț și cel mai dur pentru facultate atunci, a fost că Institutul Darmstadt a tăiat finanțarea pentru Politehnica din București.

Atunci s-a oprit totul. Practic nu au mai venit niște resurse care erau importante, deoarece profesorul Penescu era prieten cu rectorul Institutului Darmstadt.

În anul 1991, fiind la facultate, mi s-a spus că calculatorul pe care lucram, un 286, ar putea să trimită e-mailuri pe Internet. Am fost foarte mirat, nu prea știam nimic despre acest lucru.

Eu desfășuram activități didactice în domeniul diagnozei sistemelor digitale, lucru pe care îl făcusem timp de 10 ani într-un atelier de proiectare la IIRUC.

Am trimis atunci câteva e-mailuri către doi foști colegi de la IIRUC care lucrau acum la NASA. Am trimis emailuri, dar nu am primit niciun răspuns în acea zi.

M-am dus la un coleg, inginerul Nini Popovici, cel care înființase și administra acea rețea și care mi-a arătat cum se face conexiunea la Internet. M-a condus într-o sală, unde era un modem și o linie telefonică. A format numărul la Romtelecom și a cerut numărul de Darmstadt unde se auzea tonul de la modemul din Darmstadt. Institutul Darmstadt reluase finanțarea către Politehnica în 1990. Practic, prima mea adresă de email a fost cu extensia th-Darmstadt.de.

Prima conexiune a modemului către Darmstadt nu a reușit, dar a doua da. S-a auzit modemul din partea cealaltă și Nini Popovici mi-a spus că 5.000 de e-mailuri au plecat și 5.000 de e-mailuri vin înapoi. Apoi conexiunea se întrerupe și că a doua zi va relua din nou. Până când, am întrebat? Până când vom reuși să facem conexiunea asta online, mi-a răspuns Nini Popovici.

În 1992, din cauza discontinuității în proiectele de dezvoltare pe sisteme UNIX care s-au făcut în România înainte de 1989, împreună cu câțiva cunoscuți, inclusiv profesoara Irina Athanasiu de la Facultatea de Automatică, ne-am hotărât să înființăm o asociație de promovare a UNIX-ului, Grupul Utilizatorilor Români de UNIX (GURU).

M-au rugat ceilalți fondatori să fiu președintele asociației, lucru care a durat vreo 6 luni până când eu am acceptat, deoarece am refuzat mult timp acest lucru.

Eu lucram în cercetare și nu aveam nicio legătură cu băncile și cu partea comercială.

După acest moment, tot în anul 1992 am înregistrat legal asociația și am verificat dacă există și alte asociații de UNIX în Europa.

Văzând că există și altele în celelalte țări, ne-am înscris ca membru „junior” la Federația Europeană a Utilizatorilor de UNIX – EurOpen. Ei ne-au invitat inițial la Utrecht.

Am strâns niște bani și am reușit să plec acolo.

În Utrecht, gazdele ne-au prezentat ceilalți invitați și așa am ajuns la standul Oracle, unde era Larry Ellison, care mi-a zis că ei dezvoltă Oracle 6 și că în următorii 20 de ani vor dezvolta tot Oracle, dar că se va numi altfel. Larry Ellison mi-a arătat o firmă care avea și ea stand și mi-a spus că respectiva firmă va dispărea.

Era vorba de Data General, care producea atunci calculatoarele Aviion.

După discuția cu Larry Ellison, am intrat într-o sală unde se desfășura o întrunire EurOpen pentru înființarea rețelei EUnet, ca operator comercial în Europa, care urma să fie condusă de americanul Glenn Kowack. El a explicat cum funcționa EUnet ca firmă pan-europeană. Ulterior, în România, EUnet Romania a fost condusă de Liviu Ionescu.

Premiul acordat lui Alexandru ROTARU la GALA Campionilor Internet – 30 de ani de Internet în România

Vizionaţi AICI emisiunea radio Serviciul de noapte cu Maria Ţoghină de la Radio România Actualităţi, la care Alexandru Rotaru a fost invitat alături de ion Vaciu, în preambulul GALEI Campionilor Internet – 30 de ani de Internet în România