Vineri, 18 iulie 2014
Grupul Mobile Money – a doua intalnire de lucru a avut loc la sediul Postei Romane, interesata de proiecte in domeniu
Vinerea trecuta, directorul general al Postei Romane, domnul Alexandru Petrescu (foto), a fost gazda celei de-a doua sedinte de lucru a Grupului Mobile Money. Fata de componenta de la prima intalnire (vezi detalii), de aceasta data s-au alaturat Grupului, reprezentantii MasterCard, Vodafone, Simplus Invest (lider pe zona platilor prin SMS, in special pe transportul public), Institutului National de Statistica si Transfond. Nu a lipsit nici domnul Varujan Pambuccian (foto), ca reprezentant al legiuitorului in domeniul platilor electronice, ale carui interventii sunt intotdeauna pe cat de savuroase pe atat de bine documentate si lamuritoare.
Au fost, din nou, discutii libere pe durata mai multor ore in care participantii au comentat realitatile pietei si au venit cu noi propuneri.
In ceea ce priveste NOCASH, fata de cele 5 propuneri facute la prima intalnire, au mai fost prezentate inca doua.
1.Prima pleaca de la realitatea ca nu pot fi luate decizii corecte fata cunoasterea realitatii din piata. In privinta “mobile money” este foarte important de aflat cum se face trecerea Romaniei catre plati electronice, in general, si folosind terminale mobile, in special.
Un exemplu edificator in acest sens este maniera in care romanii isi platesc facturile de utilitati, plati care se ridica la o treime din cheltuielile lunare ale familiei.
In cadrul Asociatiei de Plati Electronice din Romania, NOCASH a propus – si a fost acceptat – un program de centralizare a datelor statistice pe acest domeniu, bancile membre ale Asociatiei urmand a raporta periodic cum isi platesc romanii facturile pe canalele specifice puse la dispozitie: direct debit, card la ATM, card la POS-ul furnizorului de utilitati, numerar la automate dedicate, etc. Programul se numeste PLATON, si este o abreviere de la PLATesc ONline.
Propunerea catre MSI si AADR a fost de a atrage in sistemul de raportare si furnizorii de utilitati astfel incat sa avem imaginea clara, de ansamblu a modalitatilor in care se fac platile. Cu alte cuvinte, cat din 100 de lei facturati de furnizori se plateste in numerar si cat pe card, sau electronic folosind platformele de Internet&mobile banking. Pentru a urmari evolutia acestei migrari de la cash la non-cash a populatiei, rapoartele vor fi facute public cu o anumita ritmicitate, pentru inceput semestrial.
2. In Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania se arata clar ca in vederea indeplinirii obiectivelor, este nevoie de o investitie totala de 2,4 miliarde de euro. 850 mil. Euro. Banii vor proveni din fonduri europene care in proportie de peste 8% (70 mil. Euro) vor fi alocate pentru dezvoltarea comertului electronic. Obiectivul este ca acest domeniu sa contribuie cu 3% la cresterea PIB pana in 2020.
In aceste conditii devine foarte important ca Romania sa reuseasca absorbtia integrala a tuturor fondurilor pentru e-commerce. Experienta de pana acum a relevat faptul ca in ceea ce priveste consultanta acordata antreprenorului care isi doreste sa atraga fonduri europene, in piata avem companii care s-au specializat pe anumite domenii/programe operationale: de la cursuri de reorientare profesionala, agricultura si pana la finantarea ONG-urilor. Nu avem companii de consultanta specializate pe comert electronic. Reprezentanta unei companii de consultanta pe atragerea de fonduri europene imi spunea ca pentru proiectele de e-commerce ale solicitantilor angajeaza specialisti IT care sa faca auditul tehnic al proiectului unde sunt prinse toate detaliile legate de cum se fac platile online, cum sunt ele securizate, etc.
Propunerea este ca AADR sau MSI sa dezvolte asemenea proiecte tehnice, ce pot fi standardizate in functie de ce anume se vinde online: produse fizice sau servicii, si puse la dispozitia solicitantilor spre orientare. De asemenea, plecand de la intrebarile solicitantilor, se poate intocmi si un ghid de bune practici care sa-i ajute cu multe informatii pertinente.
Sprijinit astfel, antreprenorul isi va mari foarte mult probabilitatea ca dosarul sa fie aprobat. Trebuie sa schimbam neaparat mentalitatea functionarului public de astazi care iti spune verde in fata, dar vizibil deranjat ca intrebi/ceri ajutor, “faceti cum credeti si vedem cand veniti daca este bine”.
Asa cum se arata incomunicatul MSI dupa prima intalnire, “Obiectivul acestui grup de lucru este realizarea unui plan al directiilor strategice de actiune in ceea ce priveste ecosistemul de Mobile Money, bazat pe identificarea provocarilor majore din domeniul platilor mobile si on-line din Romania si a solutiilor de implementare pentru imbunatatirea gradului de utilizare a instrumentelor si serviciilor de plati electronice clasice si mobile.”
Planul strategic de actiune va fi prezentat la sfarsitul anului, in decembrie 2014, in cadrul Galei COMUNICAŢII Mobile.
Grupul de lucru Mobile Money are caracter itinerant. Initial a fost lansat intr-o conferinta publica la Hotel Radisson, in data de 6 iunie a.c. iar prima intalnire a avut loc la sediul MSI, in data de 4 iulie a.c., urmata de intalnirea de vineri – 18 iulie a.c., de la sediul Postei Romane. Urmatoarea intalnire a Grupului Mobile Money va fi in data de 22 august, ora 15.00, la sediul Camerei Deputatilor, unde gazda va fi domnul deputat Varujan Pambuccian.
Grupul de lucru “Mobile Money” a fost fondat de catre Consiliul Consultativ al IT&C, cu sustinerea MSI, revista Comunicatii Mobile si TelecomTV. De asemenea, NOCASH este Partener Media al Grupului si unul dintre membrii fondatori, alaturi de Camera Deputatilor, BNR, Vodafone, VISA Romania, C.N.Posta Romana, RomCard, Capital Financial Services si Banca Transilvania.
Source: NOCASH