Grupul Mobile Money s-a lansat în România înaintea celui al ITU
Consiliul Consultativ al IT&C (CC al IT&C), condus de Ion Vaciu, a organizat vineri, 04.07.2014, la sediul Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI), prima şedinţă a Grupului de lucru Mobile Money pentru realizarea unui ecosistem funcţional de plăţi mobile şi online. Acestui proiect i s-a alăturat un consorţiu de instituţii şi companii, decidenţi de top din industria mobilă, din sistemul financiar bancar şi cel al plăţilor online din România şi din regiune. În acelaşi timp, aflăm că şi ITU susține un proiect Mobile Money la nivel global, motivând nevoia de standarde internaționale pentru extinderea accesului la servicii financiare digitale. Atenţia ITU este focalizată pe promovarea incluziunii financiare cu ajutorul tehnologiilor IT&C, ca răspuns la o propunere venită din partea Fundației Bill & Melinda Gates.
De ce Mobile Money în România
Grupul de lucru din România vine în continuarea conferinţei Mobile Money din 06.06.2014, iniţiată de către revista Comunicaţii Mobile şi TelecomTV unde experţi ai sistemului banilor mobili şi al plăţilor online au dezbătut public viitorul plăţilor mobile şi online în ţara noastră. Accentul Grupului de lucru Mobile Money vizează analiza stadiului de dezvoltare a acestor soluţii pe piaţa autohtonă, impactul tehnologiilor de generaţie următoare şi rolul organismelor de reglementare în conturarea iniţiativelor unui ecosistem funcţional la nivel naţional între bănci-procesatori de plăţi-operatori mobili-producători de terminale mobile şi comercianţi, totul în avantajul clientului final. Alături de oficialul MSI, secretarul de stat Diana Voicu, gazda primei şedinţe a Grupului, au mai participat oficiali ai BNR, C.N. Poşta Română, Romcard, VISA, SIVECO, Capital Financial Services şi No Cash, Grupul de lucru fiind deja susţinut de companii precum Vodafone, Microsoft, IBM şi Banca Transilvania. CC al IT&C este primul think tank din România dedicat promovării soluţiilor novatoare tehnologice pentru dezvoltarea economică, diminuării influenţei politice în afaceri şi creşterii responsabilităţii pieţei autohtone. Acest grup informal, format din lideri şi decidenţi din industriile IT&C şi conexe din România este deschis oricărei personalităţi din ţară şi străinătate care doreşte să contribuie la obiectivele acestuia.
ITU susține Mobile Money prin standardizare
Avem nevoie de standarde internaționale pentru extinderea accesului la servicii financiare digitale, susţin oficialii ITU. International Telecommunication Union (ITU), agenţia specială a ONU (United Nations) pentru tehnologiile IT&C a stabilit, pe 25 iunie, un nou Focus Group privind serviciile financiare digitale pentru a promova incluziunea financiară cu ajutorul tehnologiilor IT&C, ca răspuns la o propunere venită din partea Fundației Bill & Melinda Gates, membră a Sectorului de Standardizare ITU (ITU-T). În prezent, peste 2,5 miliarde de adulți la nivel global nu au acces la un cont bancar, cei mai mulți dintre aceștia provenind din economiile în curs de dezvoltare. Platformele Mobile Money standardizate internațional vor crește incluziunea financiară în beneficiul dezvoltării socio-economice la nivel mondial, serviciile financiare digitale fiind capabile să îmbunătățească furnizarea de servicii financiare de bază. Standardele vor reduce drastic costurile acestor servicii către furnizorii de servicii și clienții lor, deschizând astfel ușa pentru comunitățile aflate la distanțe îndepărate și care nu sunt deservite în prezent.
Oamenii săraci au o viaţă financiară complicată
„Impactul extraordinar al soluțiilor de Mobile Money în țările în curs de dezvoltare a arătat că industria IT&C se află în centrul inovării domeniului serviciilor financiare. Lipsește, însă, un standard internațional care să permită interoperabilitatea între serviciile oferite de către diferiți operatori”, susţine Secretarul General al ITU, Hamadoun I. Touré. „Oamenii săraci duc o viață financiară incredibil de complicată. Neavând acces nici măcar la serviciile bancare primare, aceştia devin prizonieri ai unui sistem bazat pe numerar, care este riscant, costisitor și ineficient - un sistem care îi împiedică să se apere împotriva riscurilor și să investească în viitorul lor”, remarcă Rodger Voorhies, Directorul de Servicii Financiare la Fundația Bill & Melinda Gates. Focus Grupul ITU, care este deschis participării oricărei părți interesate, va dezvolta un circuit de standardizare internațională a serviciilor financiare digitale interoperabile, precum și un set de instrumente de reglementare care să ajute factorii de decizie politică și autoritățile de reglementare să încurajeze adoptarea acestor servicii. Grupul internaţional va identifica tendințele tehnologice în domeniul serviciilor financiare digitale pentru următorii ani și modul în care vor evolua rolurile diferitelor părți interesate din acest ecosistem. Vor fi luate în calcul cerințele tehnice - cum ar fi cadrele de arhitectură necesare pentru servicii financiare digitale și securitatea tranzacțiilor mobile - cât și aspecte privind politicile și reglementările, protecția antifraudă a consumatorilor, precum și modele de afaceri care pot susține creșterea durabilă a industriei banilor mobili, aflată în curs de formare acum.