.

O comisie parlamentară analizează mecanismul de funcționare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și ar putea decide reorganizarea autorității, astfel încât unele activități să fie preluate de Guvern, a declarat recent ministrul Energiei, Toma Petcu (foto), prezent la conferința "Energia în priză", organizată de ziarul Bursa, precizează Agerpres. "Analizăm mecanismul de funcționare al ANRE, să vedem unde se împiedică decizia, vizavi de activitatea ANRE, nu doar a conducerii. Din ce am vorbit cu domnul Havrileț (Niculae Havrileț, președintele ANRE — n. r.), sunt unele probleme și de legislație care nu le permit unele lucruri", a spus Petcu.
 
El a precizat că această comisie va analiza toată legislația secundată emisă de ANRE, pentru a verifica dacă aceasta este adaptată la cerințele europene.
 
"Dacă ar fi să ne uităm la acțiunile pe care ANRE le-a luat sau nu le-a luat în ultima perioadă, poate este o problemă nu neapărat de o decizie a conducerii ANRE, ci poate este vorba de blocaje în punerea în aplicare sau există anumite lacune și ar trebui să rezolvăm asta. De-asta sunt și ei (ANRE — n.r.) parteneri în această comisie", a mai arătat Petcu.
 
Întrebat dacă se ia în calcul transferul ANRE din nou în subordinea Guvernului, ministrul a răspuns: "Nu cred, poate unele părți, poate partea de licitație, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control și supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activități. Nu este o decizie foarte clară și, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare".
 
Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de înființare a ANRE.
 
Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanțată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric și funcțional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea și monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel național necesar funcționării sectorului și pieței energiei electrice, termice și a gazelor naturale în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor.
 
Totodată, ministrul a fost întrebat dacă, în opinia sa, este oportună eliminarea articolului 23 din Legea energiei 123/2012, care prevede că toți producătorii sunt obligați să vândă energia disponibilă pe bursă, transparent și nediscriminatoriu.
 
"Cred că este oportună la ora actuală (eliminarea articolului 23 din Legea 123/2012 — n. r.), având în vedere evoluția pieței din ultima perioadă. Noi avem câteva propuneri de mecanisme suplimentare și cred că un lucru foarte important este cine elaborează, cine reglementează legislația secundată. Este foarte important. Fără o legislație secundară foarte clară și predictibilă este foarte greu să ai mecanismele de reglare a pieței", a precizat Petcu.
 
El s-a referit la situația de pe bursa de energie, unde prețurile au crescut în acest an cu peste 50% față de anul trecut.
 
"Vom căuta cele mai bune mecanisme pentru a sprijini consumatorii în general", a subliniat ministrul.
 
Potrivit datelor prezentate de Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), media aritmetică a prețurilor pe primele opt luni din 2017 a crescut cu 64% față de anul trecut pe piața spot a bursei de energie OPCOM, în condițiile în care cantitatea tranzacționată a fost doar cu 3% mai mare.