.

Președintele onorific al ROMATOM, Teodor Chirica (foto), a fost ales pe 12 decembrie în funcția de președinte al Forumului Atomic European (FORATOM), în urma deciziei Adunării Generale a Forumului, informează ROMATOM, citata de Agerpres. Din 20 iunie 2016, Teodor Chirica era vice-președinte FORATOM. "Teodor Chirica este expert în domeniul nuclear, cu o bogată experiență în management de proiect, ocupând de-a lungul timpului poziții executive în cadrul companiilor românești și străine responsabile pentru implementarea de proiecte nucleare. Teodor Chirica este membru al Comitetului Executiv al FORATOM începând din anul 2006, poziție din care a contribuit la promovarea tehnologiilor nucleare pe plan european, elaborarea strategiilor și politicilor energetice europene, implicându-se ulterior în procesul de consultanță pentru realizarea strategiei energetice a României 2016-2030 cu perspectiva anului 2050, din perspectiva unui expert în industria nucleară", se precizează în comunicat.
 
Din octombrie 2017, Chirica ocupă funcția de expert pe probleme de energetică nucleară/consilier al directorului general în cadrul SN Nuclearelectrica SA.
 
"Sunt convins de faptul că domnul Chirica va reprezenta o voce puternică, având în vedere recunoașterea statutului de expert la nivel european, în dialogul cu instituțiile europene, un promotor al energiei nucleare și al proiectelor de investiții și un liant între Europa Centrală și de Sud-Est și Bruxelles prin corelarea politicilor energetice în vederea asigurării independenței energetice și a siguranței în aprovizionare", a arătat Cosmin Ghiță, director general SNN.
 
FORATOM reprezintă organizația europeană a industriei nucleare, al cărui scop este susținerea programelor nucleare naționale, reprezentarea intereselor industriei nucleare în dialogul cu instituțiile legislative europene, furnizarea de informații, schimb de experiență și benchmarking în vederea alinierii și îmbunătățirii aspectelor legate de siguranța în aprovizionarea cu energie, securitate nucleară, competitivitate, managementul deșeurilor radioactive, protecția mediului, cercetare dezvoltare și informarea opiniei publice.
 
FORATOM reprezintă peste 800 de companii din Europa care activează în domeniul nuclear și domenii conexe, printre care și companiile membre ROMATOM.
 
ROMATOM s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum și două asociații non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Român. În prezent, ROMATOM numără peste 30 de membri.