.

Fizicienii chinezi au bătut un nou record de teleportare cuantică, cu o distanță de 1.200 km față de 100 km în experimentul precedent, o etapă importantă spre o revoluție a telecomunicațiilor și a criptării informatice pe Internet, relatează AFP, citată de Agerpres. Cercetarea publicată joi în revista americană Science se sprijină pe proprietățile lumii subatomice, descrise de Albert Einstein, în care particulele pot exista în două stări diferite simultan, ca niște gemeni. Aceste particule, fotoni sau neutroni, aflate în stare cuantică de "inseparabilitate" (entanglement) se comportă ca o singură entitate chiar dacă ele sunt separate fizic.
 
Cu ajutorul unei raze laser, echipa profesorului Jian-Wei Pan, din cadrul Universității Hefei din China, a emis perechi de fotoni "inseparabili cuantic" de pe un satelit de pe orbită.
 
Acești fotoni au fost separați și captați în două stații aflate la sol, la 1.200 km distanță, în munții din Tibet. Altitudinea ridicată a permis reducerea densității aerului prin care acești fotoni fragili s-au deplasat.
 
 
Fizicienii au modificat polarizarea unei părți a fotonilor și au observat că "gemenii" lor situați la peste 1.200 km s-au modificat la fel în peste o mie de cazuri, adică mult mai frecvent decât ar putea fi explicat de pura întâmplare, confirmând astfel conservarea proprietăților lor cuantice pe o distanță mare.
 
"Este o realizare enormă", a declarat Thomas Jennewein, fizician în cadrul Universității Waterloo din Canada.
 
Proprietățile cuantice oferă aplicații potențial importante, precum calculatoare dotate cu o capacitate și o rapiditate de calcul mult superioară celor mai puternice mașini de calcul actuale.
 
Echipe europene și americane propun instalarea de instrumente cuantice la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).
 
Unul dintre obiective este de a vedea dacă particulele își pot păstra proprietățile cuantice în lipsa gravitației.
 
Pentru a face acest lucru, oamenii de știință vor să plaseze un foton, o particulă de lumină, în mediul cu microgravitație de pe ISS și să trimită partenerul său "inseparabil" pe Terra, explică Anton Zeilinger, fizician în cadrul Academiei austriece de științe de la Viena.
 
"Există puține experiențe care testează legăturile între gravitație și fizica cuantică", a mai spus el. Aceste experiențe ar putea duce într-o zi la crearea unei rețele de sateliți care să lege calculatoare cuantice.
 
"Eu personal sunt convins că internetul va fi bazat în viitor pe principiile fizicii cuantice", a estimat profesorul Zeilinger.

Popoviciu: RCS&RDS se pregateste pentru 5G. Nu e doar un upgrade de retea, ci un intreg ecosistem

Digi Mobil lanseaza serviciile Voce 4G (Volte) si Voce Wi-Fi (VoWiFi)

Decebal Fagadau: Constanta inaugureaza un prim proiect pilot smart city

Majoros, CEO Telekom: Ne pare rau ca am castigat proiectul RoNET, ne aduce pierderi financiare

Ovidiu Ghiman, Telekom: De 8 luni, proiectul RoNET este blocat. MCSI nu face receptia lucrarilor.

Primul demo live 5G din Romania si Europa de Sud-Est - Telekom Romania & Ericsson

5G will allow Industrial Internet development

Orange aniverseaza 20 de ani in Romania, pregateste 5G si lanseaza Orange Fab pentru startup-uri

Q&A dupa demonstratia Orange Romania 5G