.

Serviciul Român de Informații (SRI) împreună cu CERT-RO și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice organizează selecția echipei naționale pentru competiția europeană 'European Cyber Security Championship 2017', care se va desfășura în acest an la Malaga (Spania), în perioada 29 octombrie - 2 noiembrie. O primă etapă a selecției va avea loc online, în perioada 30 iunie — 2 iulie, aceasta fiind urmată de o selecție on-site, la sfârșitul lunii iulie, care va cuprinde exerciții din domeniul securității aplicațiilor web, atacului și apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de rețea, reverse engineering și al prezentării publice, potrivit datelor publicate pe site-ul competiției www.cybersecuritychallenge.ro, disponibil pentru detalii și înscriere, precizează Agerpres. Pentru a veni în sprijinul echipei selecționate să reprezinte România la ECSC2017, SRI, alături de parteneri, va organiza două sesiuni de training, în lunile septembrie și octombrie, pentru creșterea expertizei și dezvoltarea spiritului de echipă.
 
Potrivit sursei citate, fiecare țară participantă în competiția europeană va fi reprezentată de o echipă formată din 10 concurenți din două categorii: 5 concurenți cu vârste cuprinse între 16 și 20 ani și 5 concurenți cu vârste cuprinse între 21 și 25 ani.
 
 
Anul trecut, echipa României a ocupat locul al doilea dintr-un total de 10 țări participante la Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC) desfășurat la Duesseldorf, în Germania, în perioada 7 — 10 noiembrie 2016.
 
Aceasta este cea mai bună performanță înregistrată de România în cadrul competiției europene și se datorează atât experienței acumulate în etapa anterioară și pregătirii susținute a membrilor echipei pe parcursul anului, cât și dedicării instructorilor care le-au fost alături celor 10 componenți ai lotului.
 
În același timp, echipa României s-a bucurat de aprecierea juriului, fiind desemnată pentru al doilea an la rând drept echipa cu cea mai bună expunere a modului în care au rezolvat sarcinile de concurs.
 
2017 este cel de-al treilea an consecutiv în care SRI, împreună cu CERT-RO și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice, alături de partenerii Bitdefender, Orange, Cisco Romania, Cyber Smart Defence, eMag și Enevo Group, organizează selecția și pregătirea echipei naționale pentru competiția la nivel european ECSC2017.
 
În prezent, multe state dezvoltate se confruntă cu dificultăți în protejarea infrastructurilor IT naționale, generate, printre altele, și de lipsa specialiștilor în securitate IT. Pentru încurajarea și motivarea tinerilor talentați în acest domeniu de a se alătura echipelor de specialiști angrenate în eforturile de asigurare a securității IT, sunt organizate competiții la nivel național.
 
Prin Campionatul European de Securitate Cibernetică se oferă acestor concursuri un caracter multinațional — echipele fiecărui stat fiind implicate atât în exerciții de colaborare, cât și în competiție — pentru a colabora, și, în cele din urmă, a concura între ei.
 
Probele campionatului acoperă domenii precum securitate web, securitate mobilă, puzzleuri criptografice, inginerie inversă și investigații, pentru care vor acumula puncte.