.

Compania americană privată SpaceX a plasat cu succes pe orbită un satelit taiwanez folosind o rachetă reutilizabilă, în cadrul unei lansări ce a avut loc pe 24 august de la baza spațială Vandenberg din California, informează DPA, citată de Agerpres. O rachetă din gama Falcon 9 a decolat la ora locală 11:51 (18:51 GMT) și a plasat pe orbită Formosat-5, un satelit de monitorizare terestră, conceput de National Space Organisation din Taiwan, au precizat reprezentanții companiei SpaceX.
 
La câteva minute după lansare, prima treaptă a rachetei Falcon 9 a revenit cu succes la sol, aterizând la punct fix, pe o barjă aflată în Oceanul Pacific.
 
Compania SpaceX, al cărei sediu general se află în California, a folosit pentru prima dată o rachetă parțial "reciclată" pentru a lansa un satelit în luna martie.
 
Rachetele reutilizabile sunt considerate un element central al strategiei de reducere a costurilor aferente lansărilor spațiale, în contextul în care NASA a încheiat contracte de colaborare cu companii private cu scopul de a transporta provizii și echipamente și, în cele din urmă, echipaje de astronauți, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).