.

România se situează pe locul 6 în topul destinațiilor de pe piața centrelor de date din Europa, în timp ce țările nordice și Olanda ocupă primele locuri. Potrivit indexului Savills-Data Centre Investment Index, care a analizat 20 de țări, majoritatea centrelor de date din lume se află în prezent în SUA, dar și în Marea Britanie, Germania, Franța și Olanda, precizează Profit.ro. Cu toate acestea, această distribuție geografică s-ar putea schimba în curând. 
 
Centrele de date nu mai trebuie să fie amplasate aproape de clienții lor, dar pot fi localizate în țări în care energia curată este abundentă și ieftină, atâta timp cât conectivitatea este sigură și rapidă. Datele, la urma urmei, sunt cele mai mobile produse de pe pământ, iar companiile de servicii de date pot alege unde să-și plaseze operațiunile, pentru a-și reduce costurile de operare. 
 
Având în vedere faptul că centrele de date necesită energie și apă, pentru a menține serverele reci (3-4% din energia globală este folosită de centrele de date), există o mare îngrijorare în ceea ce privește amprenta lor de carbon, similară industriei aeronautice, spun autorii analizei. Prin urmare, există preocuparea de a utiliza tehnologii ecologice în centrele de date de mari dimensiuni, construite în principal de companii gigant, furnizoare de servicii de internet și tehnologii tip cloud precum Google, Facebook, Apple, Amazon și Rackspace, precizează Profit.ro.