.

Expertul în securitate cibernetică Rami Efrati (foto) a declarat că își dorește ca România și Israelul să colaboreze în domeniul securității cibernetice și a mărturisit că unul dintre motive este și faptul că, în școală, cei mai buni elevi din clasa lui erau români. Efrati a luat parte pe 7 septembrie la un eveniment special organizat în onoarea sa de Ambasada Israelului, precizează Agerpres.
 
"Știți că suntem printre primii în domeniul securității cibernetice. Am văzut câteva inițiative române și știu că Israelul are multe de oferit prin intermediul unor parteneriate diverse, cu părți române, în domeniul securității cibernetice", precizează ambasadorul Statului Israel la București, Tamar Samash.
 
Rami Efrati a povestit de întâlnirea cu colegii români din școală. "Eram 20 de oameni. Toți, mai puțin eu, vorbeau română", și-a amintit el.
 
El a detaliat, spunând că, în prezent, întreaga viață a oamenilor este legată de securitatea cibernetică. 
 
"Viețile noastre depind de niște dispozitive mici, care sunt de 60 de ori mai capabile decât computerul ce a dus astronauții pe Lună și i-a adus înapoi și toată viața noastră e aici", a afirmat expertul, arătând spre telefonul său mobil.
 
(foto - Tamar Samash și Rami Efrati)
 
Rami Efrati a spus că își dorește o colaborare între companiile din Israel și cele din România și pentru că în clasa lui "cei mai buni elevi erau români".
 
"Aveți matematicieni excelenți în România. (...) De ce nu îi folosiți să creați noi soluții cibernetice?", a întrebat acesta. Privind costurile soluțiilor de securitate cibernetică, expertul a subliniat că un guvern trebuie să evalueze eventualele pierderi în cazul unui atac de acest tip. "Este piața română destul de mare? Da. Aveți buget suficient? Poate nu azi, dar îl veți găsi. Pentru că unul dintre rolurile importante ale guvernului este să realizeze foarte repede că vă va costa de zece ori mai mult dacă cineva vă atacă cibernetic și, de exemplu, blochează operațiunile tuturor spitalelor", a punctat Efrati.
 
El s-a adresat reprezentanților unor companii IT ce activează în România, prezenți în sală.
 
"Putem face lucruri minunate. (...) Mă voi duce la partenerii mei și mă voi întoarce să văd cum putem colabora", a spus Efrati.
 
Rami Efrati este expert internațional în metode strategice de tehnologie cibernetică. A fost șeful Diviziei Civile a Biroului Național de Cibersecuritate israelian, timp de peste 28 de ani. A evoluat în domeniul intelligence din sistemul militar și a fondat Firmitas — o companie ce dezvoltă soluții de cibersecuritate pentru piața infrastructurii critice.