.

25 februarie 2018 este o dată pe care toți consumatorii o vor ține minte, este data în care în cadrul târgului de tehnologie ce a avut loc în Barcelona, Mobile World Congress, a avut loc lansarea oficială a primului chipset comercial oferit de Huawei, Balong 5G01, procesor ce are capacitatea de a susține standardul de telecomunicații 3GPP pentru tehnologia 5G. Prin dispozitivul Huawei 5G, care integrează acest chipset, Huawei marchează un nou moment important pentru companie, deschizând drumul spre noua generație a conectivității wireless.
 
Balong, parte integrată în banda de bază a procesoarelor Kirin de tip SoC (System on a Chip) integrate în smartphone-urile companiei, este cel care determină specificațiile cheie ale procesorul Kirin. Chipset-ul Balong poate funcționa independent și ca un modem pentru mai multe tipuri de device-uri sau carduri de date.
 
“Tehnologia 5G va reprezenta un nou pas uriaș spre o lume mai inteligentă, în care oamenii, automobilele, casele și device-urile sunt interconectate complet, menite să asigure noi experiențe de utilizare, capabilități noi și de ce nu, insight-uri semnificative, care ne vor ajuta să devenim din ce în ce mai buni.“, a declarat Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Group. “Încă din 2009, Huawei a investit 600 milioane de dolari în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor 5G, deschizând astfel drumul inovațiilor în ceea ce privește arhitectura rețelor, a spectrului de frecvență, în verificările de teren și nu numai. De la conectarea automobilelor și a caselor inteligente la tehnologia AR/VR și la holograme video, suntem dedicați în dezvoltarea unui ecosistem 5G matur, pentru ca utilizatorii noștri să se bucure de experiența unei lumi cu adevărat conectate, care transformă modul în care comunicăm și împărtășim toate experiențele.”
 
Balong: Un deschizător de drumuri în industria comunicațiilor
 
Cu o tradiție îndelungată în domeniul IT&C, Balong a intrat pe piață încă din anul 2017. Încă de pe vremea utilizării tehnologiei 3G, cardurile de date ce integrau chipset-ul Balong erau folosite de operatorii din întreaga lume. Odată cu pătrunderea în era tehnologiei 4G, în 2008, echipa Balong a colaborat în mod activ cu LTE Working Group în ceea ce privește diverse arii  ale domeniului de telecomunicații și a început să fie parte din diferite procese ale cercetării standard și strategice LTE, testării și evaluării, aspectului și promovării industriale precum și a cooperării internaționale. 
 
Dar de ce sunt atât de importante și revoluționare chipset-urile mobile? Pentru că influențează direct calitatea vocii, viteza cu care accesăm rețeaua de Internet și intensitatea semnalului de pe telefoanele mobile. Toate aceste capabilități importante fac din chipset-ul Balong un lider pe piață, transformând totodată procesorul Kirin într-un competitor puternic la nivel global în ceea ce privește procesoarele de tip SoC. 
 
Balong: chipsetul care setează performanța în domeniul comunicațiilor
 
Deși Balong nu este atât de cunoscut în rândul consumatorilor și a persoanelor din întreaga lume, produsele care integrează acest procesor reprezintă adevărate repere în industrie: 
 
Balong 700: primul chipset din industrie care suportă LTE TDD/FDD;
 
Balong 710: primul chipset din industrie care care suportă LTE Cat.4, ce asigură o viteză de descărcare de pâna la 150Mbps;
 
Balong 720: primul chipset din industrie care suportă LTE Cat.6, ce asigură o viteză de descărcare de până la 300Mbps;
 
Balong 720: primul chipset din industrie care suportă LTE Cat. 12/13 (UL), primul chipset care a permis utilizarea comercială a 4CA (4-carrier aggregation), utilizarea comercială a elementului 4x4 MIMO (Multiple Input and Multiple Output) și primul chipset ce permite o viteză de descărcare de până la 600Mbps;
 
Kirin 970 (cu Balong 760 integrat): primul procesor de tip SoC din industrie care suportă LTE Cat.18, cu viteze de descărcare de până la 1.2Gbps, devenind astfel primul procesor comercial ce suportă dual-SIM și dual-VOLTE.
 
Cel mai recent raport China Mobile 2017 Terminal Quality atribuie lui Kirin 970 un scor de top în materie de performanță, cu cea mai bună rată de descărcare și cea mai bună calitate a vocii, rezultate obținute în cadrul unor diferite scenarii de testare. Cu alte cuvinte, procesorul Kirin 970 cu chipset-ul Balong integrat este capabil să asigure utilizatorilor performanțe remarcabile în materie de voce și o experientță fără cusur în materie de acces la Internet, indiferent de locul unde se află utilizatorii. 
 
Balong și-a obișnuit demult consumatorii cu viteze mari de conectare la rețea, precum și cu experiențe de comunicare excepționale. Prin lansarea noului model Balong 765, în cadrul târgului MWC, Huawei duce totul la un alt nivel, dezvăluind primul chipset de tip modem cu 8 antene 4.5G LTE și primul capabil să susțină LTE Cat.19, care bucură utilizatorii cu viteze de descărcare ce pot ajunge și până la 1.6Gbps, într-o rețea de tip FDD și până la 1.16Gbps, într-o rețea de tip TD-LTE. Rezultatul? Prima soluție TD-LTE Gbit din lume și primul și singurul modem de tip chipset din lume care poate susține tehnologia 8×8 MIMO, asigurând perfomanțe de top în ceea ce privește viteza rețelei și intensitatea semnalui, oferind totodată o îmbunătățire de 80% față de cea oferită de 4x4 MIMO, în utilizarea spectrului într-un mod și mai eficient. Mai mult, chipset-ul este capabil să susțină și tehnologia LTE-V, furnizând conexiuni din ce în ce mai stabile și mai securizate pentru dispozitive care permit IOV.
 
Belong 5G01: Pionierul erei 5G
 
După progresele semnificative aduse în materie de 4.5G, Balong doboară un nou record în tehnologia 5G. Reprezentând una dintre cele două variabile/nuclee de infrastructură principale în materie de rețele, dezvoltarea chipset-urilor pentru dispozitivele 5G a devenit un factor crucial pentru evoluția industriei. În cadrul ediției de anul acesta a MWC, Huawei a lansat primul echipament 5G comercial, care suportă standardul global de telecomunicații 3GPP, pentru tehnologia 5G, dispozitiv ce integrează chipset-ul Balong 5G01. Acesta suportă toate benzile de frecvență 5G, inclusiv sub-6GHz și MMW, viteze teoretice de downlink super-rapide, de până la 2.3Gbps și două posibilități de conetare la rețea: NSA (5G Non-Standalone), respectiv SA (5G Standalone).