.

Prima fermă plutitoare din lume ce conține turbine eoliene de mari dimensiuni a fost inaugurată în nord-estul coastelor Scoției, potrivit unui articol publicat de BBC. Ferma eoliană Peterhead, cunoscută și sub numele de "Hywind", se află în largul coastelor localității Peterhead din comitatul Aberdeenshire și reprezintă un proiect-pilot ce a fost dezvoltat pentru a produce energie electrică pentru 20.000 de locuințe, informează agenția de presă Xinhua, citată de Agerpres. Vechea tehnologie a fermelor eoliene offshore se bazează pe o platformă ce este fixată de fundul mării, în timp ce noul dispozitiv eolian folosit în cadrul acestui proiect poate să genereze electricitate și în zone cu ape foarte adânci, unde tehnologiile tradiționale nu pot să ajungă.
 
Potrivit BBC, noile turbine dispun de o tehnologie revoluționară, care le permite să funcționeze și în zone în care adâncimea apei este de până la un kilometru.
 
Cantitatea de energie dezvoltată de noile turbine va fi cel puțin egală sau chiar va o va depăși pe aceea obținută cu ajutorul sistemelor actuale, a precizat producătorul proiectului, Statoil.
 
Deși noile turbine sunt foarte costisitoare, Statoil se așteaptă ca aceste costuri de producție să scadă dramatic după ce noua tehnologie va fi folosită pe scară largă în lume, în special în Japonia și Statele Unite.
 
O turbină uriașă a fost deja transportată în acea zonă din largul Scoției, iar alte patru vor fi transportate în regiune până la sfârșitul acestei luni.

Popoviciu: RCS&RDS se pregateste pentru 5G. Nu e doar un upgrade de retea, ci un intreg ecosistem

Digi Mobil lanseaza serviciile Voce 4G (Volte) si Voce Wi-Fi (VoWiFi)

Decebal Fagadau: Constanta inaugureaza un prim proiect pilot smart city

Majoros, CEO Telekom: Ne pare rau ca am castigat proiectul RoNET, ne aduce pierderi financiare

Ovidiu Ghiman, Telekom: De 8 luni, proiectul RoNET este blocat. MCSI nu face receptia lucrarilor.

Primul demo live 5G din Romania si Europa de Sud-Est - Telekom Romania & Ericsson

5G will allow Industrial Internet development

Orange aniverseaza 20 de ani in Romania, pregateste 5G si lanseaza Orange Fab pentru startup-uri

Q&A dupa demonstratia Orange Romania 5G