.

Directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța, Dan Nicolae Tivilichi, a ratificat pe 23 august, în sala de conferințe a Gării Maritime, protocolul de colaborare instituțională cu portul Ningbo Zhoushan, considerat cel de-al patrulea mega-port al Chinei și situat pe locul șase mondial în Top 10, în traficul de containere, precizeaza Agerpres. În cadrul festivității de semnare a documentelor, directorul general al CNAPM a remarcat că protocolul statuează un cadru oficial de promovare a schimburilor comerciale chino-române și de consolidare a cooperării și relaționării între cele două porturi maritime, pentru promovarea și identificarea unor facilități portuare reciproc avantajoase în scopul creșterii competitivității economice.
 
"Prezentul protocol confirmă faptul că noi căutăm noi oportunități și parteneri de afaceri pentru dezvoltarea infrastucturii portuare și că ne gândim la soluții pentru a dezvolta noi relații comerciale cu partenerii chinezi. Portul Constanța, împreună cu noii noștri parteneri chinezi, putem să asigurăm porțile de acces către Europa și Asia, deopotrivă a unor noi și deosebit de importante fluxuri comerciale pe noul Drum al Mătăsii. Ne bucurăm pentru stabilirea acestui parteneriat și sper să punem în practică, cât mai curând și cât mai consistent, prevederile lui, protocolul presupunând, printre altele și schimbul de informații despre fluxurile de mărfuri pe relația Asia-Europa și viceversa", a declarat Tivilichi.
 
 
La rândul său, directorul general al Portului Ningbo Zhoushan, Mao Jian Hong, a remarcat că semnarea protocolului semnifică o nouă pagină în colaborarea tradițională între porturile românești și cele chineze. 
 
"Semnarea acestui protocol creează premisele colaborării în viitor, în domeniul pregătirii personalului, al managementului portuar și chiar operațional și considerăm deosebit de importantă colaborarea între cele două state, mai ales pentru dezvoltarea comerțului pe Drumul Mătăsii. Din câte știu, economia românească și cea chineză sunt complementare, iar cooperarea directă dintre Portul Constanța, cel mai important port al României, și Ningbo Zhoushan, cel mai aglomerat port din lume, în conformitate cu tonajul navelor operate, poate crea premisele colaborării la cote foarte înalte între țările noastre", a subliniat Mao Jian Hong.
 
 
Delegația chineză a fost condusă de vice-secretarul general al Provinciei Zhejiang, Xia Hai Wei.
 
Porturile Constanța și Ningbo Zhoushan colaborează și au activități comune și în cadrul proiectului Civitas — Portis, cele două orașe fiind partenere în consorțiul proiectului.
 
Portul Ningbo-Zhoushan, situat pe coasta Mării Chinei de Est, se află la intersecția dintre teritoriul chinez și ruta de transport de pe coastă, fiind alcătuit dintr-un conglomerat de porturi precum Beilun, Zhenhai și Ningbo.
 
În volum absolut, în cursul anului 2016, prin mega-portul Ningbo Zhoushan au fost operate, în total, peste 1.000 de milioane de tone de mărfuri, iar în luna mai a acestui an a fost raportată o creștere cu 27,2% a volumului de containere operate aici, ajungând la un ritm lunar de 2.295 milioane TEU, conform raportărilor oficiale preluate și publicate de portalul www.porttehnology.org. 
 
În statisticile de specialitate, Portul Ningbo Zhoushan figurează printre primele patru mega-porturi ale Chinei și pe locul șase între primele zece porturi, pe plan mondial, luând în considerare volumul mărfurilor operate.