.

Aderarea la Agenția pentru Energie Nucleară reprezintă o realizare importantă pentru România, în eforturile de a implementa și menține cele mai înalte standarde în politicile și programele de energie nucleară, a declarat ministrul Economiei, Mihai Fifor (foto), citat de Agerpres. Conform unui comunicat al ministerului de resort, Mihai Fifor s-a întâlnit luni cu directorul general al Agenției pentru Energie Nucleară (NEA), William Magwood, în contextul în care o delegație NEA vizitează România, ca urmare a aderării țării noastre la Agenție și la Banca de date a acesteia, sub egida Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). "Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un obiectiv strategic al Guvernului nostru. Timp de peste două decenii, România a manifestat un interes real și permanent de a adera la structurile de lucru ale OCDE. Aderarea la Agenția pentru Energie Nucleară reprezintă o realizare importantă pentru România în eforturile noastre de a implementa și menține cele mai înalte standarde în politicile și programele de energie nucleară, asigurând în același timp securitatea, siguranța și abordarea schimbărilor climatice", a declarat ministrul Economiei.
 
Președintele Agenției Naționale pentru Deșeuri Radioactive, Horia Grama, a subliniat, la rândul său, că România are o infrastructură nucleară bine dezvoltată.
 
"Există o infrastructură nucleară bine dezvoltată în România: fabrica de combustibil nuclear, personal calificat și cu experiență tehnică, resurse de uraniu interne, performanță excelentă în operarea unităților CANDU. Ca o tehnologie dovedită și sigură, energia nucleară din România joacă un rol important în asigurarea producerii de energie electrică sigură fără emisii de CO2", a spus Horia Grama.
 
România a stabilit relații cu NEA din luna mai 2017. La recomandarea Comitetului Director pentru Energie Nucleară, Consiliul OECD a invitat România să devină membru cu drepturi depline al NEA și a Băncii de date a Agenției.
 
Agenția pentru Energie Nucleară este o agenție interguvernamentală, care acționează sub egida OECD, cu scopul de a asista și dezvolta cooperarea, în scopuri pașnice, între țările cu tehnologie nucleară avansată, în chestiuni de securitate, tehnologie, știință, mediu și legislație.
 
Programul vizitei delegației NEA a inclus vizite la Institutul de Cercetări Nucleare Pitești, Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești, Infrastructura Luminii Extreme (laserul) de la Institutul Măgurele (ELI-NP), Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei.